Hírek

2007.12.19. 06:12

Nem kell nyugtát adniuk az alkalmi őstermelőknek

Nem kell a jövőben adószámot kérniük, illetve számlát, nyugtát adniuk azoknak az őstermelőknek, akik alapvetően saját maguk, illetve a családjuk számára termelnek mezőgazdasági terméket, de ha feleslegük keletkezik, azt alkalmi, eseti jelleggel értékesítik a piacon – hangsúlyozta érdeklődésünkre Herbály Imre, a parlament mezőgazdasági bizottságának alelnöke.

Tóth M.

Ehhez azonban egy, csak erre a tevékenységre jogosító őstermelői igazolványt kell kiváltaniuk majd. Erre a maximum 1 hektár termőfölddel, vagy 0,3 hektár szőlő-, illetve gyümölcsterülettel rendelkező őstermelők lesznek jogosultak. Az erről szóló kormányrendelet legkésőbb január végéig megszületik.

Komoly riadalom támadt az őstermelők körében a múlt héten, amikor az adóhatóság közölte: jövőre nekik is kell adószám, s megszűnik az a mentességük, hogy 500 ezer forintig nem kell számlát, illetve nyugtát adniuk. A jövő év elején hatályba lépő áfatörvény-módosítás ugyanis kimondja, hogy adóköteles tevékenységet csak adószámmal lehet folytatni. Mindez azokra az őstermelőkre érvényes, akik üzletszerűen, rendszeresen értékesítenek – magyarázta Herbály. Nekik mindenképp kell az adószám jövőre, s számlát, illetve nyugtát is kell adniuk. A kompenzációs felárat ugyanis csak adószám birtokában lehet érvényesíteni januártól. Az adószámot a felvásárlónak történő első értékesítésig kell kiváltani.

Ha valaki nem felvásárlónak értékesít, és a bevétele nem haladja meg az ötmillió forintot, célszerű alanyi adómentességet választania. Ebben az esetben az adószámot 2008. január 15-éig kell kiváltani és az alanyi adómentesség választásáról is eddig az időpontig kell nyilatkozni. Ha ezt az időpontot elmulasztja, igazolási kérelmet terjeszthet elő az adóhatóságnak, amely az összes körülményt mérlegelve visszamenőleg adhatja ki az adószámot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!