Hírek

2007.12.03. 07:22

Merjünk hazudni

Merjünk nagyokat hazudni – körülbelül ezt az üzenetet fogalmazta meg az MLSZ, amikor egy ostoba feltételhez kötötte a labdarúgó szövetségi kapitány szerződésének meghosszabbítását. Várhidi Péternek ígérnie kell: eget és földet.

Stanga István

Bár a minap lezárult labdarúgó Eb-selejtezők során a magyar válogatott minden idők egyik leggyengébb szereplését produkálta (pedig – sajnos – van miből válogatni), a közvélemény mégsem akarja a szövetségi kapitány fejét venni, ahogyan az más alkalmakkor lenni szokott. És ez egyáltalán nem véletlen, hiszen Várhidi Péter együttese néhányszor  valóban olyan játékot mutatott, amely nem csupán bátor és tetszetős volt, hanem eredményes is. Más kérdés, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség vezérkara ennek ellenére is elkezdte pedzegetni egy új kapitány kinevezésének a lehetőségét (bár szerintem csak a népet tesztelték), hogy aztán egy rövid időre elfelejtsék a dolgot. Egészen a világbajnoki selejtezők csoportjainak sorsolásáig.

Azt most ne latolgassuk, hogy a szurkolók mekkora esélyt adnak a magyar nemzeti tizenegynek, azt meg pláne ne próbáljuk megtippelni, hogy mi is lesz a végső sorrend a portugálokat, a svédeket, a dánokat, az albánokat és máltaiakat felvonultató csoportunkban, hiszen amennyi drukker, annyi vélemény. Egy azonban bizton kijelenthető: a jelenlegi erőviszonyok ismeretében – már persze, ha valaki képes objektíven ítélni – valóságos csoda lenne, ha a válogatottunk megszerezné a második helyet, és az még mindig „csak” egy pótselejtezőre lenne elegendő. És miután az emberek (minden ellenkező híresztelés ellenére) nem abszolút idióták, senki nem várta el a honi labdarúgó-vezetőktől, hogy a kedvünkért hülyeségeket nyilatkozzanak.

Márpedig azt tették. Legelébb is Kisteleki István MLSZ-elnök, akinek már a sorsolást élőben közvetítő MTV stúdiójában is elszállt az agya, s egészen komolyan azt kezdte el fejtegetni, hogy innen bizony akár ki is lehet jutni Dél-Afrikába, stb., stb. Jó, jó, én is tudom, hogy semmi sem lehetetlen, meg hogy nem szabad feltett kézzel menni a csatába, de – magunk között szólva – titkon mégis bizakodtam Kisteleki felépülésében. Sajnos, fölöslegesen, sőt, szomorúan kellett tapasztalnom, hogy az őt elérő „kórt” ráragasztotta másokra is, s hogy ennek a furcsa járványnak a legelső áldozata maga Várhidi Péter lett. Az a fiatalember, akinél eddig – nagy valószínűséggel – a világ egyetlen szövetségi kapitánya sem kényszerült irreálisabb fogadalmat tenni.  Az MLSZ-beliek ugyanis kijelentették, csak abban az esetben hosszabbítják meg a december közepén lejáró szerződését, ha megígéri: fiaink kijutnak a 2010-es vb-döntőre.

Noha néhány perccel a sorsolás után Várhidi maga is osztotta „főnöke” több mint optimista álláspontját, később már arról beszélt, hogy lehetnek körbeverések, továbbá a kisebb csapatok is el-elcsíphetnek pontokat az esélyesektől, meg hogy idehaza bárkit megverhetünk, és így tovább, és így tovább. Azaz csupa olyasmit mondott, amit azok szoktak, akik tökéletesen tisztában vannak a valósággal, de sem magukat, sem másokat nem akarnak megfosztani minden reménytől. Számomra egyébiránt nem kérdéses, hogy Várhidi csapdahelyzetbe került. Ha nem ígér, nincs folytatás, ha ígér, kinevetteti magát. Hogy aztán beszáll-e ebbe a „merjünk nagyokat hazudni”-féle játékba, nem tudom. De ha igen, jó lenne, ha nem kizárólag ő vinné vásárra a bőrét, hanem az MLSZ-vezérek is. Vagy Kistelekiék úgy gondolják, nekik csak a sikerből kell kivenni a részüket?

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!