Hírek

2007.12.13. 05:53

Lehet-e haszonélvező az élettárs?

ÖRÖKLÉS – Olvasónk húsz éve él élettársi viszonyban. Arra kíváncsi, hogyan vonatkozik az ilyen kapcsolatra az örökösödésről szóló törvény. Fél, hogy nincs annyi joga, mint feleségként lenne.

Rados Virág

A házastársak automatikusan örökölnek egymás után, ha az elhunyt félnek nincs élő leszármazó vagy felmenő egyenes ági rokona. Erre ügyvéd szakértőnk hívta fel a figyelmet. Végrendelet híján a halott egyenes ági lemenő, illetve felmenő hozzátartozóira száll a hagyaték. Az özvegyet a holtig tartó haszonélvezeti jog illeti meg. Pontosan azért, hogy ne lehessen kitenni az utcára. (Figyelem! Ez a jog az új házasságkötéssel megszűnik.) Az élettársi viszonyban lévők azonban végrendelet nélkül semmiképpen nem örökölhetnek egymástól. Ha az elhunytnak nincs élő rokona, vagyona az államra száll. Bármilyen hosszú ideig éltek is együtt, társának a haszonélvezetben sem lehet része.

Az élettársak köthetnek egymással vagyonjogi szerződést – teszi hozzá az ügyvéd. Ebben a jelenlegi, illetve a jövőben megszerzendő vagyonról rendelkezhetnek. Rögzíthetik például, melyiküknek mekkora részben tulajdona az ingatlan, amelyben laknak. Az elhunyt fél részét, illetve a haszonélvezetet azonban a másik fél így sem örökli. Halál esetére célszerű végrendelkezni – tanácsolja a szakember. Ha a végrendelet az élettársat jelöli meg örökösként, a hagyaték őrá fog szállni. Nem igaz tehát a tétel, miszerint a házasságkötés puszta formaság, a papír nem számít. A házasságlevél meglétének vagy nemlétének igen komoly következményei lehetnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!