Hírek

2007.12.31. 06:44

Legyen malaca 2008-ban!

Évről évre egyre több pénzt bíznak a magyarok Fortuna kegyeire: idén már nagyjából 250 milliárd forintot költöttünk szerencsejátékokra. Szilveszter közeledtével pedig különösen megerősödik az emberekben a nyerési vágy.

Németh Márk

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Az átlagosnál 15–20 százalékkal nagyobb a forgalom december utolsó heteiben
[/caption]Kéményseprő, patkó, négylevelű lóhere, kismalac. A felsoroltak a babona szerint mind a szerencse szimbólumai, ezért szilveszter környékén szívesen veszi körül magát velük az ember, hogy boldogságot, jólétet hozzon számára az új esztendő. Talán nem véletlen, hogy az óévbúcsúztató közeledtével hagyományosan jobban bíznak szerencséjükben az emberek, és december utolsó heteiben több pénzt tesznek kockára.

„Az átlagosnál 15–20 százalékkal nagyobb a forgalmunk december utolsó heteiben” – mondta lapunknak Somorai László, a Szerencsejáték Zrt. (SzZrt.) szóvivője. Ez a szilvesztert övező szerencsekultusz mellett szerinte annak is köszönhető, hogy az ünnepek idején többet járnak az emberek boltokba és bevásárlóközpontokba. Emellett az ötöslottó egymilliárd forint fölötti főnyereménye – az ötvenéves játék történetének ötödik legnagyobb összege – is sokakat ikszelgetésre bír. Egyébként évről évre több pénzt tesznek kockára a magyarok, idén már 141 milliárd forintot fordítottak az SzZrt. által szervezett játékokra, míg 2002-ben ennek még csupán alig felét.

A hazardírozók körében a legnépszerűbb továbbra is az ötöslottó, nagyjából 38-40 milliárd forintot költöttek erre. Ezt követi a hatos lottó 20 milliárdos forgalmával, a Skandináv lottó 15 milliárd és a Tippmix 14 milliárd forinttal. Kaparós sorjegyekből 12 milliárd forint értékben vásároltak a 2007 során a nyerni vágyók. Jó hír a fogadás szerelmeseinek, hogy a Szerencsejáték Zrt.-nek januártól a bukmékeri játékok, így a Tippmix után nem kell személyi jövedelemadót fizetnie. Így nőhetnek a nyereményszorzók, azaz helyes tippeléssel többet lehet majd nyerni. Idén mintegy 55 milliárd forint adómentes nyereményt fizetett ki a társaság, a rekordösszeg az ötöslottó 1,79 milliárd forintos és a hatoslottó 800 millió forintos díja volt.

A sorsolásos játékokon és a fogadásokon kívül más lehetősége is van annak, aki Fortuna segítségével szeretné megsokszoroznia vagyonát. Magyarországon hat kaszinó várja az érdeklődőket az APEH Szerencsejáték Felügyeleti Főosztályának tavalyi jelentése szerint, ahol a vendégek többek közt rulettasztalokon, vagy kártyajátékokon tehetik kockára a szerencséjüket. A három budapesti és három vidéki játékbarlang 342 ezer látogatója – kicsit több mint felük külföldi – összesen 52 milliárd forintot játszott el tavaly.

Pénznyerő automatákkal a hat kaszinón kívül lényegesen több helyen, kocsmákban bárokban, játéktermekben is találkozhat az ember. Országszerte körülbelül 18 ezer terem rendelkezik hasonló nyerőgépekre engedéllyel, nagyjából 16 ezer működik ténylegesen. A játékosok tavaly összesen 86 milliárd forintnyi aprót veszítettek el a 36 ezer pénznyerő automatán.

Van olyan, aki mázli nélkül is biztosan nyer a szerencsejátékokon: a magyar állam. Tavaly a kapcsolódó adókból rekordösszeg, mintegy 88 milliárd forint folyt be a központi költségvetésbe. Ezen belül a játékadó bevétele 71 milliárd forint, míg a nyereményekkel kapcsolatos szja-bevétel nagyjából 17 milliárd forint volt. Mivel az államon kívül más nem mehet ennyire biztosra, csupán egy dolgot kívánhatunk az év utolsó napján a játékos kedvű olvasóinknak: jó szerencsét!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!