Hírek

2007.12.02. 17:08

Kifogásolt orosz választás

Nem vitás, Vlagyimir Putyin és pártja nyeri az orosz alsóházi választásokat. Ám több ezer kifogás érkezett a megfigyelő szervezetekhez.

Tibay Gábor

[caption id="" align="alignleft" width="250"] Vlagyimir Putyin, Moszkvában voksolt vasárnap fotó: AFP
[/caption]Lapzártánkkor még nem volt ismeretes a vasárnapi orosz alsóházi választás végeredménye, de a számszerű adatok ezúttal aligha fontosak. Az Egységes Oroszország párt – melynek listáját maga Vlagyimir Putyin államfő vezeti – a várakozások szerint elsöprő győzelmet arat majd. Ezzel Oroszországban ismét bezárul a kör: Putyin az elnöki mandátum mellé – melyről jövő tavasszal le kellene majd mondania – a kormányfői megbízatást is begyűjtheti, ezzel a törékeny, és sokak szerint csupán az újraalakuló diktatúra mázaként meglévő orosz demokrácia történetében sosem látott hatalmat tudhat majd magáénak.

Csak a tényszerűség kedvéért: a szétforgácsolt ellenzék távol tartása érdekében hét százalékosra emelt parlamenti küszöböt csak a Gennagyij Zjuganov vezette kommunista párt lépi át biztosan, bejutásra esélyes a szélsőséges Vlagyimir Zsirinovszkij Liberális-Demokrata Pártja, és beevezhet a szintén Putyin-párti Igazságos Oroszország párt is – igazi, a rendszer lényegét érintő valódi ellenzéki formáció nincs az esélyesek között.

A hatalmát elnöksége közel nyolc éve alatt kőkeményre szilárdító Putyin ugyanis hamar leszámolt a valódi ellenzékkel: elegendő az emblematikus figuráknak tekintett, folyamatosan rendőri zaklatásnak kitett Garri Kaszparov sakkvilágbajnokra, vagy épp a politikai ambíciókat tápláló, évek óta bebörtönzött Mihail Hodorkovszkij egykori olajmágnásra gondolni. Ez utóbbi nem csak politikai hatalomra váltható pénzével állt az orosz elnök útjába, hanem cégével, az azóta szétdarabolt Jukosz olajóriással is: Putyin ugyanis maga is rájött, az energiaválság éveiben úgy teheti ismét komoly világpolitikai tényezővé Oroszországot, ha az energiacsapon tarja a kezét.
 
Ami pedig a vasárnapi választásokat illeti: az óriási – néhány helyen száz százalékos – részvétel mellett folyó szavazásról kora estig már több ezer kifogás érkezett a Golosz (Szavazat) független megfigyelő szervezethez. Többek között beszámoltak arról, hogy a laktanyákban a felettesek irányításával folyt a voksolás, vagy hogy a munkahelyeken a főnökök felügyelték, hogy beosztottjaik hová teszik az ikszet. Angela Merkel német kancellár bírálta Oroszországot, hogy nem tarja tiszteletben az ellenzék jogait. Maga Vlagyimir Putyin, aki Moszkvában voksolt vasárnap, igyekezett persze fenntartani a demokratikus látszatot, mikor az urnához tartva arról kérdezték, kire szavaz. Az elnök nem mondott nevet, mondván: tilos ilyenkor a kampányolás. Annyit azonban hozzátett: „De hiszen önök is tudják.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!