Hírek

2007.12.13. 04:18

Hétfőn lebénulhat az ország

A pillanatnyi helyzet szerint december 17-én sztrájkba kezd számos érdekképviseleti szervezet. A munkabeszüntetés több ágazatban is komoly fennakadásokat okozhat.

Boda Veronika, Kun Tamás, Hampl Márta

[caption id="" align="alignleft" width="250"] Ott, ahol az egész tantestület sztrájkol, az önkormányzatok kötelessége kijelölni olyan iskolát, ahol vigyáznak a gyerekre
[/caption]Határozott követelésnek minősítette Garamhegyi Ábel azokat az elvárásokat, melyeket a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) támasztott a minisztérium elé a tárgyalásokon. A gazdasági államtitkár ezt akkor jelentette ki, amikor szerdán egy kormányszóvívői sajtótájékoztatón számolt be három másik vasutas szakszervezettel kedden aláírt megállapodásról. A VDSZSZ elnökeként a ligás Gaskó István egy szerdai nyilatkozatában úgy fogalmazott, ha nem születik velük is megállapodás, akkor hétfőn káosz és feszültség várható.
„A kormány szemléletváltására lenne szükség a megállapodásához” - mondta lapunk kérdésére Bárány Balázs, a VDSZSZ alelnöke. Hozzátette: velük csak abban az esetben születhetne egyezség, ha a kormány a vasúti szolgáltatás helyreállítását támogatná, és a 38 kérdéses mellékvonal mindegyikén megrendelné a teljes 2007/2008. menetrendi évre a vasúti közszolgáltatást. A december 17-i sztrájk előtt további tárgyalásokat szorgalmaznak, addig viszont fenntartják határozatlan idejű sztrájkfelhívásukat.

Mivel ez a szakszervezet a vasutas társadalom 25 százalékat tömöríti magába, így képes lehet megbénítani az egész vasúti közlekedést – mondta Sigulinszki Tibor, a MÁV szóvivője. Egyelőre folynak a tárgyalások a sztrájk ideje alatti elégséges szogáltatásokról. A tegnapi megbeszélésen még nem sikerült az álláspontokat közelebb hozni.
A VDSZSZ mindössze 2 járatot indítana aznap, egyet reggel, egyet délután. Ez azonban a MÁV szerint nem minősíthető elégséges szolgáltatásnak. Az országos felforduláshoz jelentősen hozzájárul majd az oktatási ágazat is. Előzetes becslések szerint a december 17-én dolgozó pedagógusok 30 százaléka szünetelteti munkáját. Mint ahogy azt Kerpen Gábor, a PDSZ elnöke elmondta, lesz olyan intézmény Budapesten, ahol a sztrájk 8 órán keresztül is eltarthat. A legtöbb iskolában viszont 6-2 órás munkabeszüntetéssel kell számolnia többek közt a szülőknek is, akiket az intézmények minden esetben előre értesítenek.Aki nem tudja megoldani, hogy gyermeke otthon maradjon, annak csemetéjére minden intézményben felügyelő tanár figyel majd. Ott, ahol az egész tantestület sztrájkol, az önkormányzatok kötelessége kijelölni olyan iskolát, ahol vigyáznak a gyerekre. A tavaly decemberi pedagógus sztrájk során volt olyan 600-700 diákot foglalkoztató iskola, ahol mindössze 3-4 nebuló ült a padokban becsöngetéskor. Kerpen Gábor szerint ez a jelenség a szülők támogatását tükrözi.


Hogy mit tehetnek azok az állampolgárok, akik nem ily megértőek? Kolláth György szerint nem sokat. Az alkotmányjogász érdeklődésünkre elmondta: ha egy sztrájkot a bíróság törvényesnek minősít, akkor az adott munkabeszüntetésből eredő károk megtérítését nem lehet követelni. „A sztrájkolókkal szemben azonban van jogorvoslati lehetőség, ha a sztrájk jogellenesnek minősül. Ilyenkor a kártérítési összeget meg kell állapítani, és az ok-okozati összefüggést bizonyítani kell. Vagyis, hogy közvetlenül a sztrájkból eredett az a hátrány, amit a munkavállaló elszenvedett." Kolláth György fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy nem a sztrájkban részt vevő egyéneket lehet ilyenkor perelni, hanem a szervezetet, amely a bíróság által törvénysértőnek minősített sztrájkot elndította. Lényeges kérdés, hogy a közszolgáltatásokban a törvényekben foglalt „még elégséges szolgáltatás" kategóriáját teljesítik-e a szervezetek. Mert ha nem, akkor a sztrájkot ez is jogellenessé teheti és ilyenkor a fentieknek megfelelően lehet kártérítést követelni.

A Jobbik és a kommunisták is csatlakoznak

Tegnap délutánig 18 szervezet csatlakozott a december 17-i országos sztrájkhoz, a munkabeszüntetések hossza azonban eltérő. A Volán 16 megyei társaságánál például üzemkezedettől 9 óráig tart a figyelemfelkeltő akció. Hozzájuk hasonlóan a Budapest Airport sem nyújt szolgáltatást 7-9 óráig. De akadnak olyan érdekvédelmi egyesületek, melyek határozatlan időre hirdettek munkabeszüntetést. Ilyen az VDSZSZ és a Közlekedési Dolgozók Országos Egyesülete. A Magosz pedig több megyében is útlezárásokkal igyekszik érvényesíteni a sztrájkolók érdekeit. Az aktív résztvevőkön túl 15 szervezet jelezte, hogy támogatja a munkabeszüntetést és a követelésekkel szimpatizál. A listán egyaránt megtalálhatjuk a Magyar Kommunista Munkáspártot és a Jobbik Magyarországért Mozgalmat is. Összesen 33 résztvevő csatlakozott az akcióhoz.

Ezek is érdekelhetik