Hírek

2007.12.23. 16:58

Fagyoskodnak a kamionosok

Legalább 15 kilométeres kamionsor torlódott föl a záhonyi határátkelőnél. Ebben Schengen is ludas. A kamionok a kilépő sávban vesztegelnek, a várakozási idő az előrejelzések szerint több mint egy nap.

Vég Márton

[caption id="" align="alignleft" width="250"] A katasztrófavédelem és a vöröskereszt munkatársai forró teával kínálták a fagyoskodó sofőröket
[/caption]Szinte biztos, hogy szentestére nem lesznek otthon a záhonyi határnál kilépésre várakozó kamionosok, ugyanis több kilométer hosszon állnak kamionok a magyar-ukrán határhoz vezető úton. A teherjárművek szombat este óta torlódtak fel a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei 4-es főúton. Vasárnap délutánra már 15 kilométer hosszon vesztegeltek a jórészt hazafelé tartó ukrán, illetve orosz kamionok. A megyei védelmi bizottság mobil wc-ket állított fel az út mentén, míg a katasztrófavédelem és a vöröskereszt munkatársai forró teával kínálták a fagyoskodó sofőröket.
 
Orodán Sándor, a határőrség szóvivője elmondta, hogy a több kilométeres kamionsor kialakulásában szerepet játszott a december 21-ei schengeni határnyitás. A járművek ugyanis azóta ellenőrzés nélkül léphetnek be Ausztria, Szlovákia és Szlovénia irányából, így az Ukrajna felé tartó kamionforgalom egyszerre zúdult rá a záhonyi határátkelőre. Megjegyezte azt is, a magyar-ukrán kétoldalú egyezmény értelmében Ukrajna azt vállalta, hogy óránként legkevesebb húsz kamiont enged be az országba.

Jelentősen megnőtt a Románia és Magyarország közötti nagyobb határátkelők forgalma is, az ünnepek közeledtével többszörösére nőtt a hazafele tartó románok száma. A külföldi vendégmunkások áradata valószínűleg hétfő délutánig tart. Nagylaknál az elmúlt 48 órában megháromszorozódott a forgalom, összesen 30 ezren léptek be Romániába. A Temes megyei Csanádnál is az utóbbi két napban ugrott meg a forgalom, eddig naponta átlagosan 1700-en léptek át a határon, most ez a szám eléri a négyezret. Itt szombatról vasárnapra virradó éjszaka 40 percet is kellett várakozni a feltorlódott gépkocsisor miatt.
Az ugrásszerű emelkedés a külföldön munkát vállaló és most hazatérő románoknak tulajdonítható. A legtöbben Olaszországból, Spanyolországból látogatnak haza az ünnepek idejére, de sokan érkeznek Németországból és Ausztriából is. A határrendészet megemelt létszámmal dolgozik a fennakadások elkerülése érdekében. A határátkelők forgalmát növeli a bevásárlóturizmus is, ugyanis a határ menti román településekről sokan a magyarországi nagyáruházakba járnak bevásárolni, itt ugyanis jelentősen olcsóbb sok termék, mint a román bevásárlóközpontokban.

Közben szombaton este Szlovéniában ért véget az az ünnepségsorozat, amelyet a schengeni egyezmény nyolc volt szocialista országra és Máltára történt kiterjesztése alkalmából tartottak kormányfők és EU-vezetők részvételével Európa-szerte. A szlovén-olasz határon lévő Skofijében mintegy 750 meghívott, diplomata, polgármester és képviselő vett részt az észtországi Tallinnban csütörtökön kezdődött ünnepségsorozat utolsó állomásán. A határok megszüntetése „erőteljes jelzés Európa egysége szempontjából” – emelte ki José Manuel Barroso. „A húsz évvel ezelőtti Európa megosztott volt, és az állampolgárainak nagy részét megfosztották a szabadságtól, de ha látom, honnan indultunk és hová jutottunk el, nem lehetek borúlátó Európa jövőéjét illetően” – tette hozzá az Európai Bizottság elnöke. Tudni kell, csütörtök éjféltől több mint 400 millióan utazhatnak útlevél-ellenőrzés nélkül a schengeni térség 24 országában.

A magyarok az osztrákok kedvenc szomszédai

Az új schengeni szomszédok közül az osztrákok egy közvélemény-kutatás szerint a magyarokat kedvelik a legjobban. A Profil osztrák hírmagazin hétfői számában megjelenő, de már előzetesen a hét végén ismertetett felmérésből kitűnik, hogy a megkérdezettek 71 százaléka mondta rokonszenvesnek a magyarokat, és csupán egytizedüknek akadt kifogásuk velük szemben. A magyarok mögött a szlovénok végeztek 63 százalékos tetszési mutatóval. A cseheket minden második megkérdezett minősítette szimpatikusnak, egyharmaduk azonban azt válaszolta, hogy ellenszenvesnek találja őket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!