Hírek

2007.12.21. 16:12

Fagyos búcsú a határfrásztól

Péntektől a magyar határ 1153 kilométeres szakaszán megszűnt az ellenőrzés. Az EU-tagság leglátványosabb eredményét Hegyeshalomban ünnepelték a kormány és a határvédők vezetői.

Gyükeri Mercédesz

„Jordániába útlevél rendben" – világít a felirat az éjszaka közepén egy elárvult határőrbódéban. A hegyeshalmi átkelő belépő oldalán nem kapcsolták még ki azokat a berendezéseket, amelyek péntektől már csak az ukrán, a román, a szerb és a horvát határ őrzését segítik. Őr viszont egy darab se, épp azt ünneplik, hogy olyan kivételes alkalmakat leszámítva, mint a jövő nyári foci Európa-bajnokság, nem kell többet útlevelekért kinyúlniuk a zöld épületek ablakain.

Sőt, jövő ilyenkor már az épületek se lesznek itt, bár látszik, párat már most is csak azért hoztak rendbe, hogy Gyurcsány Ferenccel, Takács Albert rendészeti, Göncz Kinga külügyminiszterrel és vámos, határőr-rendőr főnökeikkel a felhajtáshoz méltóan ünnepelhessék a december 21-e nulla órára időzített határnyitást.

Egyedül az Ausztria felől kilométeren keresztül kígyózó kocsisor fényei emlékeztetnek arra, hol járunk – vagy inkább, mikor. Persze a karácsonyi ünnepekre hazainduló vendégmunkásokat valószínűleg kevéssé hatja meg, hogy néhány perce pár méterre tőlük szónoklatokban méltatták a magyar EU-tagság első kézzelfogható hozadékát.

Szerencsére a mínuszok lényegretörő beszédeket eredményeznek. Az osztrák belügyminiszter nevében a tárca közbiztonsági főigazgatója a két ország határvédői közötti bizalmat méltatja (diszkrét nevetgélés az érintettek részéről a hátunk mögött), Gyurcsány Ferenc azt, hogy végre egyenjogú tagjai lettünk az Európai Uniónak (diszkrét fütty hátulról, nem a jó hírnek, hanem a felszólaló személyének). Míg a miniszterelnök a XX. században kettévágott magyar nemzet újraegyesítéséről beszél, a határvég forradalmárai egy az „állam terrorjára" figyelmeztető, több méteres transzparens kibontásával ügyködnek.

Hogy nem sokkal később valamennyien békés egyetértésben, a felkínált forralt borral a kezükben várják az éjféli gongütést. Lám, fagyos téli éjszakákon ennyi elég a nemzetegyesítéshez.

Éjfélkor a láthatóan az esemény tiszteletére – a diplomata sávba – odacsavarozott, csillogó sorompót leszereli a három kormánytag, az osztrák kormány képviselője és Béndek József, a határőrség első embere. Ő kapja az utolsó bezárt bódé kulcsát is, miközben a többi tárva-nyitva hagyott építményben a határátkelő egykori dolgozói fényképezgetik egymást. Aztán már csak az elárvult bódékat.

Néhány sávval távolabb az utolsó ténylegesen munkát végző – a papírok ellenőrzése helyett leginkább az autókat terelő – őr is abbahagyja a munkát. Osztrák rendőr kollégája jön át hozzá, talán elbúcsúzni, talán azért, mert a határmezsgyéről lődözött tűzijáték a határnak erről a feléről sokkal jobban látszik.

Már csak a határőrség búcsúztatása van hátra: a január elsejével a rendőrségbe olvadó szervezet zászlóját vonják le, és már a tüntetők is csak nosztalgiáznak. Egy gyászszalagos nemzeti lobogót lengető férfi magyarázza nekem: a fekete selyem a népnyúzó kormánynak meg a magyar gazdákat tönkretevő EU-nak szól. Abban viszont biztos: bár ő maga is 25 évet húzott le határőrként Hegyeshalomban és Mosonmagyaróváron, egy pillanatig sem sírja vissza a határfrászt, a külföldi utakhoz szükséges engedélyeket és a vasfüggönyt.

Ünnepségek országszerte

Az országhatár több pontján ünneplik azt, hogy Magyarország, nyolc másik EU-tagállammal tegnap csatlakozott a belső határellenőrzést leépítő schengeni egyezményhez.

Az ünnepségek csütörtökön kezdődtek, és szombaton érnek véget, a kormánytagok országjárásának kiemelkedő eseménye lesz a ma Hegyeshalomban az Európai Bizottság és az EU soros elnökével közös ceremónia.

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke csütörtök este Csáky Pállal, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának elnökével együtt nyitotta meg párkányi ünnepséget. A Fidesz elnöke a 87 éve, a trianoni döntéssel elkezdődött korszak lezárásáról beszélt. Ennek egyik legjobb példája Sátoraljaújhely: a kettévágott zempléni város lakói a település újraegyesülését ünneplik.

Az ünnepségek csütörtökön kezdődtek, és szombaton érnek véget, a kormánytagok országjárásának kiemelkedő eseménye lesz a ma Hegyeshalomban az Európai Bizottság és az EU soros elnökével közös ceremónia.

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke csütörtök este Csáky Pállal, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának elnökével együtt nyitotta meg párkányi ünnepséget. A Fidesz elnöke a 87 éve, a trianoni döntéssel elkezdődött korszak lezárásáról beszélt. Ennek egyik legjobb példája Sátoraljaújhely: a kettévágott zempléni város lakói a település újraegyesülését ünneplik. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!