Hírek

2007.12.28. 17:52

Eltemették Bhuttót, folytatódik az erőszak

Eltemették pénteken, az egy nappal korábban meggyilkolt Benazir Bhutto pakisztáni politikust: a Pakisztáni Néppárt volt vezetőjét családja sírboltjában helyezték nyugalomra.

Z. M.

Az ország egykori kormányfőjét százezres gyászoló sokaság búcsúztatta: Bhutto pártja zászlajával borított koporsóját vivő menetnek két órájába telt, míg átvágott a tömegen. Pervez Musarraf államfő háromnapos nemzeti gyászt rendelt el. A pakisztáni belügyminisztérium időközben azt közölte: „minden valószínűség szerint” az al-Kaida terroristahálózat áll a merénylet mögött. A Bhutto meggyilkolása után kitört zavargásokban legalább huszonhárman vesztették életüket.

A tüntetések átterjedtek India elsősorban muzulmánok lakta kasmíri térségére is – a rendőrség több helyen könnygáz bevetésével oszlatta fel a tömeget. A pakisztáni hadsereget készültségbe helyezték, szemtanúk szerint a járőröző katonák mindenkit hazaküldenek az utcákról, gyakorlatilag kijárási tilalmat léptetve életbe. Belügyminisztériumi tájékoztatás szerint a Karacsi központú Szindh tartományban – itt temették el a politikust – a hadsereg tűzparancsot kapott az erőszakos tüntetők megfékezésére. A január 8-i parlamenti választásokat egyelőre nem halasztották el.

Z. M. -->

Ezek is érdekelhetik