Hírek

2007.12.07. 16:36

A régi értékek a Fidesz új programjában

Ma mutatja be a Fidesz az Erős Magyarország programját, amely a januárban kezdődött társadalmi vitafórum, a Jövőnk tapasztalatain alapuló munka. A rendezvényen Orbán Viktor pártelnök és Navracsics Tibor frakcióvezető mellett több uniós ország politikusa is felszólal.

BAMA

„A modern politikában folyamatos kampány van”, mondja Juhász Attila politikai elemző azon kérdésünkre, hogy nem korai-e bő két évvel a választási kampány előtt programot alkotnia a legnagyobb ellenzéki erőnek. „Az Erős Magyarország elkészülte válasz azokra a korábbi vádakra, miszerint a Fidesznek nincs programja. Másik oldalról pedig klasszikus konzervatív elemeivel - új Széchenyi-terv, vagy a családbarát adózás – alternatívát nyújt a 2006-os ideológia nélküli választási programmal szemben, amely mindenkinek azt ígérte, ami hallani akart”, állítja a Political Capital munkatársa. Juhász Attila szerint a Fidesz új imázst kezd kialakítani magáról, amelynek kedvez, hogy a választókban összeomlott az a kép, miszerint a kormány tudja, mit akar. Ezen túl a párt a programmal vissza kívánja szerezni a gazdasági szereplők, valamint a külföld bizalmát is, utóbbihoz szervesen kapcsolódott például Orbán Viktor amerikai látogatása, illetve Navracsics Tibor nyugati útjai.

„Ha tartani akarjuk a költségvetési hiány tervezett mértékét és a konvergenciaprogramot, akkor az elkövetkező 2-3 évben nincs lehetőség többletkiadásokra”, mondja Hegedűs Miklós, a GKI Gazdaságkutató Zrt. ügyvezetője. A szakember úgy látja, olyan elképzelés, mint a Széchenyi-terv felélesztése azért sem reális, mert a kis- és középvállalkozásoknak elsősorban a belső kereslet élénkülése kedvez, s ennek hiányában éppen ezen cégek növekedése esett vissza.

Ezek is érdekelhetik