Hírek

2007.12.09. 18:24

A „cigánybűnözés” ellen vonult a gárda

Atrocitás nélkül ért véget a Magyar Gárda Tatárszentgyörgyön tartott felvonulása – az egyesület vezetői szerint „a vidék közbiztonságáért” rendezett demonstráción három-négyszáz gárdista vett részt.

BAMA

[caption id="" align="alignleft" width="260"] A Magyar Gárda felvonulását több száz helybéli szimpatizáns is üdvözölte
[/caption]A fekete egyenruhás csapat a falu főteréről vonult katonai alakzatban a rendezvény helyszínére, felvonulásukat néhány száz szimpatizáns kísérte. A résztvevők a „cigánybűnözés” ellen tiltakoztak. Eredeti szándékuk szerint a Pest megyei település romák által lakott utcáin vonultak volna végig, erről azonban csak akkor tettek le, mikor a rendőrség közölte: ebben az esetben nem tudják garantálni a település biztonságát.

A menetelés végén felszólaló Bíber József Tibor, a Jobbik alelnöke a halálbüntetés visszaállítását szorgalmazta és egy hatékony „cigányprogram” kidolgozását sürgette. Szegedi Csanád, a Magyar Gárda egyik alapítója a rendezvény után azt mondta: nem állnak meg ennyinél, a továbbiakban demonstrációsorozatba kezdenek. Így elmennek Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Nógrád megye egy-egy településére is. A hatóságok nagy erőkkel biztosították a helyszínt: a településre körülbelül húsz autóval mintegy száz-százötven rendőr érkezett. Az egyenruhások nem a rendezvény helyszínén, az utak mentén vigyáztak a rendre.

A felvonulás előtt roma civil szervezetek tartottak szolidaritási menetet Tatárszentgyörgyön: megjelent Horváth Aladár roma polgárjogi aktivista és Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke is. Utóbbi azt mondta: „ide kellett jönnünk, mert a gyilkos náci eszme ma jelen van Magyarországon, és jelen lesz Tatárszentgyörgy utcáin is.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!