Hírek

2007.11.21. 17:56

Véget ért a sztrájk

Hat órára állt le a vasút szerda reggel 6 órától. A vasutasok megmozdulásához számos szakszervezet is csatlakozott országszerte. A Szolidaritás Napját meghirdető Liga Szakszervezetek este hattól több tízezres demonstrációt tartanak a parlament előtt is.

Europress-összeállítás

[caption id="" align="alignright" width="260"] A fővárosi Nyugati pályaudvaron paprikáskrumpli-főzéssel várták a sztrájk végét – fotó: Kallus György
[/caption]A sztrájkolók eredetileg a szárnyvonalak bezárása, az egészségbiztosítási reform, az új nyugdíjszámítási mód, a korkedvezményes nyugdíjazás szabályai miatt tiltakoztak. Kedden azonban a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium az új vasúti menetrendben is megrendelte a közszolgáltatást az alacsony kihasználtságúnak ítélt 38 mellékvonalon a szakszervezetekkel történt egyeztetések után. Így megmenekültek a szárnyvonalak. A megvizsgált 38 mellékvonalból 26-ra a teljes menetrendi időszakra, további 12-nél pedig nem a teljes menetrendi időszakra ad közszolgáltatási megrendelést a szaktárca. A 12 mellékvonal esetében párhuzamosan elindítják a vasúti járatok kiváltására szánt helyközi autóbuszokat a szolgáltatási színvonal nyomon követése, a zökkenőmentes szolgáltatóváltásra való felkészülés érdekében.

A kormány kedden este nyugdíj ügyben is meghátrált. Eredetileg jelentősen szigorították volna 2009-től az előre hozott nyugdíjazás feltételeit, ám az Országgyűlés úgy döntött: 2013-ig marad a mai rendszer, továbbra is a szolgálati idő számít, a férfiak pedig 60 éves koruktól kérhetnek előre hozott nyugdíjazást. 2013-tól lép hatályba az – ha ezt a végszavazásnál is elfogadják a képviselők –, hogy akik a korhatár előtt egy évvel mennek nyugdíjba, függetlenül a teljesített szolgálati időtől a járadék 3,6 százalékkal mérséklődik, két évvel előrébb hozott nyugdíjba vonulásnál az ellátás 8,4 százalékkal lesz kevesebb, három évvel korábbi nyugdíjazás esetén 13,6 százalékkal.

Gyakorlatilag teljesen kihalt volt szerda reggel a budapesti Nyugati pályaudvar. Az állandóan zsúfolt várótermek, jegyirodák és átjárók most kongtak az ürességtől. A sárga megkülönböztető mellényben járőröző sztrájkszervezők elmondása szerint a hat órakor megkezdett sztrájk után még néhány szerelvény beérkezett, azóta azonban egy sem indult el. Csak a nemzetközi járatokon látni várakozó utasokat.

„Mi sem jó kedvünkben sztrájkolunk, hanem a munkahelyünk biztonsága érdekében. Az utasok szerintem egyetértenek velünk, ezért látni csak néhány lézengő embert”, mondta lapunknak Molnár Zoltán tolatásvezető, aki a rendszerváltás óta szinte valamennyi vasutassztrájkban benne volt. Kollégáival egy sínek közötti, legfeljebb 10 négyzetméteres kisházban szünetelteti a munkát. Az öltözőnek, konyhának, irodának és még ki tudja minek használt apró helyiségben paprikáskrumpli készül ebédre. Szól a rádió, hallgatják a híreket. A sztrájk politikamentes, mert a vasút jövőjéről van szó. Nem értem, hogy tőlünk nyugatabbra miért lehet fejleszteni a vasutat, nálunk pedig a kormányzati negyed miatt éppen felszedik a síneket" értetlenkedett Molnár Zoltán. Beszédes adat, hogy tolatásvezetőként havonta 110 ezer bruttó bérrel kalkulálhat.

„Sikeres volt a hatórás vasutassztrájk” – értékelte a megmozdulást a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének (VDSZSZ) elnöke. Gaskó István elmondta, hogy néhány helyen ugyan a vezetők leváltották a sztrájkoló munkavállalókat, és a helyükbe léptek. Ennek ellenére mintegy 1.300 vonat állt a vasút hálózatán, nem volt komoly vonatmozgás. A VDSZSZ továbbra is követeli, hogy a kormány tartsa meg a vasúti szárnyvonalakat, amíg be nem igazolódik szükségtelenségük, illetve teljesítse a Liga által meghirdetett célkitűzéseket, követeléseket. Gaskó István közölte, azt akarják, hogy a kormány, látva a széleskörű támogatottságot, új ajánlatokkal álljon elő eddigi követeléseik kapcsán.

„Sokkal többen vettek részt a szerdai munkabeszüntetésben, mint a november 7-i kétórás figyelmeztető sztrájkban, minden eddiginél egységesebben támogatták a MÁV dolgozói a szerda délelőtti akciót” – hangoztatta a Vasutasok Szakszervezetének (VSZ) elnöke. Simon Dezső szerint a sztrájk a siker ellenére nem vezetett eredményre, mert nem született megállapodás a mellékvonalakról. A szakszervezeti vezető kijelentette, hogy továbbra is fenntartják követeléseiket: a bezárásra ítélt vasútvonalak fenntartását és az ezzel kapcsolatos munkahelyeket hosszú távon biztosítsa a kormány. Ha nem lesz megállapodás, a szakszervezet tovább folytatja a harcot.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének szerda kora délutáni előzetes adatai szerint legalább 150 intézményből mintegy 2.500 pedagógus csatlakozott országszerte – óvodákban általános és középiskolákban – a Liga Szakszervezetek által meghirdetett munkabeszüntetéshez – közölte Kerpen Gábor, a szervezet elnöke. Az eddigi adatok szerint a kétórás sztrájk volt jellemző a közoktatási intézményekben. A munkabeszüntetéshez csatlakozók mintegy 20 százaléka ugyanakkor hat órán keresztül nem vette fel a munkát. A PDSZ sikeresnek tekinti az akciót. A szakszervezet azonban további sztrájkokat is meghirdet, ha a kormány magatartása nem változik, és a Liga szakszervezetek újabb akciót szervez.

„Szeretjük a sztrájkot, egész nap jól eljátszottunk” - mondta néhány általános iskolák a budapesti Terézvárosi Két Tannyelvű Általános Iskolában miközben felügyelet mellett a táblára rajzolgattak. Az intézményben a legutóbbi decemberi pedagógus sztrájkhoz hasonlóan szerdán sem volt tanítás. „A 403 tanulóból mindössze 9 gyerek jött ma be az iskolába” - mondta lapunknak Kovács Tibor. Az iskolaigazgató közölte, hogy szülők így támogatták a sztrájkot, s megoldották a tanulók elhelyezését. Az iskolafenntartó önkormányzatnak már jelezték, hogy náluk később kezdődik a téli szünet, mivel december 21-én pótolják a tanítási napot. Az iskolavezetés nem sztrájkolhat, ezért ők felügyeltek a diákokra.

A tanárok arra használták fel idejüket, hogy szakmai értekezleteket tartottak. "Már alig vártuk, hogy a szakszervezetek elszánják magukat a munkabeszüntetésre a nyugdíj változása és az egészségbiztosítási reform kapcsán, tarthatatlan helyzet alakult ki az országban, ezért csatlakoztunk a sztrájkhoz" - mondta lapunknak Martikán Beatrix. A tanárnő közölte, hogy a tanári karnak mintegy fele tagja Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ), de a sztrájkfelhíváshoz minden pedagógus, még a más szakszervezethez tartozók is egységesen csatlakoztak.

„Elmaradt a szervezők által várt eredménytől a nap folyamán tartott sztrájk, ami mindenhol békésen zajlott, fennakadást nem okozott” – mondta a kormányszóvivő. Budai Bernadett szerint a munkabeszüntetés hatása elmaradt az előre jelzettől, a szervezők által várt eredménytől legalábbis. „Az emberek többsége nemcsak ugyanúgy végezte a munkáját, mint máskor, de a sztrájk hatásából lényegében semmit sem érzett” – értékelte a munkabeszüntetést a kormányszóvivő.

[caption id="" align="alignleft" width="260"] A gyerekek örültek a sztrájknak, elrajzolgattak az iskolában – fotó: Darnay Katalin
[/caption]„Nem volt igazán nagy a sztrájk, mivel a hétezerből csupán háromezer-ötszáz vasutas, körülbelül száz iskola és egyetlen kórház csatlakozott ahhoz” – mondta Horn Gábor. Az SZDSZ ügyvivője oktalannak tartja a sztrájkfelhívás egészségügyi átalakításra vonatkozó részét is, mert a változások szerinte épp a munkavállalók érdekeit szolgálják. Horn kijelentette, hogy a sztrájkok mögött egyértelműen a Fidesz áll, hiszen a párt munkástagozatának elnöke, Kontur Pál elismerte, hogy ő is küldött üzeneteket, amelyekben a demonstrációban való részvételre kért másokat.

Az MSZP Szociális Platformja szerint tárgyalni kell a sztrájk során fölvetett kérdésekről. A munkavállalók és szervezeteik a munkabeszüntetéssel példát mutattak, hogy a tiltakozásnak ez a formája nem azonos az érzelmi alapon történő hangulatkeltéssel, még kevésbé az utcai randalírozással. A Szocialista Platform ugyanakkor elítéli az Országház elé szervezet nagygyűlést, amely megítélése szerint a Fidesz által dédelgetett politikai célokat szolgálja.

„A sztrájk után még késésekre, járatkimaradásokra, útvonal-rövidülésekre számítani kell. A forgalom helyreállítása csütörtökön üzemkezdetre várható. Kiemelt feladatként kezeljük az elővárosi, a nemzetközi és IC vonatok közlekedésének beindítását” – mondta Kavalecz Imre. A MÁV sajtófőnöke hozzátette: néhány vonat közlekedett Vác és Szob, Győr és Tatabánya, Kaposvár és Vásárosdombó, valamint Szekszárd térségében.

„200 millió forintos bevételkiesést okozott a MÁV-nak a vasutasok szerdai hatórás munkabeszüntetése” – hangsúlyozta a MÁV vezérigazgatója. Heinczinger István szerint a tényleges veszteség ennél nagyobb, mert romlik a társaság megítélése, megbízhatatlanná válik például az áruszállításban, ezáltal üzleteket veszíthet.

Reggel nyolc órakor befejeződött a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút (GySEV) Zrt. dolgozóinak kétórás figyelmeztető sztrájkja, amely 8 vonatot érintett a társaságnál. A GYSEV-vonalakon – Szombathely, Sopron és Győr között – délután három órától már rendben indultak és érkeztek a vonatok. A hírek szerint a munkába indulók Békés és Vas megyében jártak a legrosszabbul, mert ott a vonatok mellett a Volán buszok sem közlekedtek reggel 6 és 8 óra között. „Ferihegyen nem okozott fennakadást a hajnali 2 és 4 óra közötti szolidaritási sztrájk, mivel annak időpontjában amúgy sem lett volna gépmozgás, a forgalom kora reggel rendben elindult” – mondta Szollár Domokos, a Budapest Airport szóvivője.

Csatlakozott a Liga Szakszervezetek által meghirdetett sztrájkhoz a Színházi Műszaki Dolgozók Szakszervezetének a Győri Nemzeti Színházban működő csoportja. Reggel 8 és 9 óra között díszítők, kellékesek, világosítók, hangosítók, asztalosok és lakatosok több mint 70-en nem vették fel a munkát. A színház programját nem akarták megzavarni, ugyanis nem az alkotómunka megbénítása volt a céljuk az egyórás sztrájkkal, hanem a nyugdíjrendszer és az egészségbiztosítási rendszer átalakítása ellen tiltakoztak.

A sztrájkot hirdető szakszervezetekkel való szolidaritás jegyében félpályás útlezárásos demonstrációt tartottak Nyíregyházától Nagykanizsáig. A Vegyipari Munkavállalók Független Szakszervezete például szerda reggel 9-től 11 óráig lassította a forgalmat Borsodban, a 26-os számú főúton.

Ezek is érdekelhetik