Hírek

2007.11.19. 06:07

Megbénul az ország?

Újabb két szervezet csatlakozott a szerdai országos sztrájkhoz. A munkabeszüntetési kedv nemcsak nálunk hágott tetőfokára: Franciaországban a tömeg-, Németországban a vasúti közlekedés bénult meg.

Bánky Bea

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Párizsban csak minden ötödik metró indult el, egyes kerületekben pedig teljesen megálltak a szerelvények
[/caption]A Liga Szakszervezetek szerdára meghirdetett nagyszabású tiltakozásához vasárnap újabb két szervezet csatlakozott. A Szolidaritás Napján a vasúti szárnyvonalak bezárása, a nyugdíjszámítás módosítása, valamint a több-biztosítós egészségügyi rendszer bevezetése ellen lépnek fel. Elsősorban az utóbbi vágta ki a biztosítékot az Összefogás Nemzetünk Egészségéért Pártnál. A szervezet azért tiltakozik, mert „elég volt a kórházbezárásokból, a szakképzett orvosok külföldre üldözéséből, valamint az egészségbiztosítási kassza fosztogatásából”. A társadalombiztosítási rendszer tervezett átalakítása ellen tiltakoznak a ferihegyi reptéri dolgozók is. A földi kiszolgáló személyzet kétórás figyelmeztető munkabeszüntetéssel csatlakozik a Liga Szakszervezetek felhívásához, így tesznek Békés és Vas megye Volánbusz-sofőrjei is. A vasutasok a szárnyvonalak megszüntetése ellen sztrájkolnak, a hatórás munkabeszüntetés feltételeiről hétfőn folytatódnak az egyeztetések. A BKV kétórás sztrájkot tervez, keddre. A fővárosi közlekedési vállalat két szakszervezete a járatritkítások, a létszámleépítések és a munkakörülmények romlása miatt demonstrál.

Kövér László, a Fidesz országos választmányának elnöke tegnap kijelentette: pártja nem vesz részt a szervezésben, de támogatja a keddi-szerdai tiltakozó akciókat. Erre válaszul Nyakó István, az MSZP szóvivője azt mondta, hogy „a Fidesz akarja megbénítani az országot”. Szerinte Kövér „beismerő vallomásán” kívül ezt támasztja alá az is, hogy a sztrájkban két szakszervezeti szövetség vesz részt – a Liga és a Munkástanácsok – amelynek elnökei nemrégiben Orbán Viktornál jártak egy „titkos megbeszélésen”.

Franciaországban kitartanak a sztrájkolók

Az állami vállalatok speciális nyugdíjrendszerének reformja ellen már hatodik napja tartottak munkabeszüntetést a tömegközlekedési dolgozók Franciaországban. Párizsban csak minden ötödik metró indul el, egyes kerületekben pedig teljesen megálltak a szerelvények. Nicolas Sarkozy államfő első szociális erőpróbájának még nem látszik a vége, pedig a kormány és a legbefolyásosabb szakszervezet között folyamatosak a tárgyalások. Németországban viszont szombat délutánra teljesen helyreállt a vasúti forgalom a mozdonyvezetők 62 órás sztrájkja után, amelyen több mint tízezren vettek részt.

Ezek is érdekelhetik