Hírek

2007.08.07. 06:00

Vegyük csak újra elő azt a végrendeletet!

Olvasónk végrendeletet írna. Mint ahogy most is az úr jóvoltából, időről időre felmerül a kérdés, hogyan kell intézni a formaságokat. Mik a szabályai a végakarat-írásnak?

BAMA

Jó ismét átgondolni, mik a végrendeletírás szabályai. Ezek ugyanis annyira szigorúak, hogy ha a testamentum akár csak egyetlen előírásnak nem felel meg, az egész végrendelet érvénytelen lesz. De formailag teljesen szabályos irat esetén és feltűnhetnek a színen pénzéhes rokonok, akik erre-arra hivatkozva igényt formálnak örökösünk törvényes jussára. Érdemes tehát bebiztosítani magunkat.

Ha az örökhagyó saját kezűleg készíti végrendeletét, a dokumentumnak tartalmaznia kell az érintettek legfontosabb személyi adatait. Ezt a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában mondták el. Amennyiben a testamentum több oldalas, a végrendelkezőnek minden oldalt meg kell számoznia, és alá kell írnia. Ha másolatot készít róla, kézzel mindent le kell másolnia. A végrendeletet másnak is diktálhatjuk, illetve írógéppel, számítógéppel is elkészíthetjük. Ilyenkor kell hozzá két tanú, akik közül egyik sem lehet a végső akarat kedvezményezettje. Nekik együtt kell jelen lenniük az aláírásnál, és az ő személyi adataikat a dokumentumban szintén rögzíteni kell. Az örökhagyó előttük jeleni ki: ez az ő végakarata, és az ő jelenlétükben is írja azt alá.

Ismételjük: az alaki feltételek nagyon szigorúak – egyetlen pici hiba elég az érvénytelenséghez. Mindenképpen forduljunk jogi szakemberhez. Sokan egyedül írják testamentumukat, eltévesztve a számozást, a keltezést, netán a személyi adatok valamelyikét. És máris kész a baj. A szakértő ráadásul letétbe veszi és megőrzi az eredeti végrendeletet, így az illetéktelen kézbe nem kerülhet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!