Hírek

2007.08.27. 12:47

Varnus Xaver: megelőztem a Red Hot Chilit!

Ritkaság, hogy komolyzenei CD Magyarországon platinalemez legyen, de az még nagyobb különlegességnek számít, ha duplán az lesz. Ráadásul a könnyűzene kategóriában. Varnus Xaver Raveltől Vangelisig CD-je már négy hónapja az eladási slágerlista első tíz helyezettje között van.

Hegedűs V. Rita

– Hogy került a lemeze a könnyűzenei kategóriába?
– Véletlenül. A Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége listáján ide sorolták be a cd-t. Így az imádott Red Hot Chili Pepperst is beelőztem! Csodálkoztam, de nagyon örültem neki.

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Az orgonának rengeteg rajongója van, misztikus szeretet övezi
[/caption]– Miért lett ekkora sikere?
– Az orgonának rengeteg rajongója van, misztikus szeretet övezi. Ezért gondoltam, hogy jó lenne egy DVD-t is elkészíteni. Húsz évre visszamenőleg szinte az összes koncertemet rögzítettük filmen. Legalább ötszáz adáskazetta hever a lakásban. De mielőtt lehordom a pincébe ezeket, úgy gondoltam, hogy csinálok belőlük dupla DVD-t. Szinte minden orgona műtörténeti ritkaság. A legtöbb embernek nem adatik meg a lehetőség, hogy lássa ezeket a hangszereket. A kamera segítségével feljuthat a karzatra.

– Szerepel más is a filmben?
– „Második apámmal”, Czeizel Endrével fogok beszélgetni. Az anyám 19 évesen az egyetem alatt teherbe esett velem, és mivel nem volt biztos abban, hogy ki tud-e hordani, a már akkoriban is népszerű Czeizel Endréhez fordult tanácsért. A családi legenda szerint a vizsgálat után rárakta anyám hasára a kezét, és azt mondta: „Tartsa meg, ebből jó gyerek lesz.” A kegyelmet tőle kaptam. Azóta is jó barátságban vagyunk.

– Emlékszik, milyen volt pályakezdőként?
– Igen! Amikor a konzervatóriumba jártam, hárman-négyen iszonyatosan ki voltunk éhezve az újfajta orgonazenére, tudtuk, hogy mi leszünk a következő orgonistageneráció, és megváltjuk a világot. Huszonöt év után beszélgettem Bednarik Anasztáziával, aki most a váci konzervatórium igazgatóhelyettese. Felelevenítettük, hogy milyen orgonanyomorban éltünk: nem voltak lehetőségeink, csak lelkesedésünk és ellenálló képességünk.

– Máskép játszanak az orgonán, mint Bach idejében?
– Az orgona játszástechnikai segítője a Setzer-kombináció. A rendszer arról szól, hogy előre be lehet programozni bizonyos hangszíneket, és egyetlen gombnyomásra teljesen új hangszínek jönnek elő. Ez egy olyan játszástechnikai segítő, amelyet nyolcvan évvel ezelőtt találtak ki, Magyarországon csak pár éve terjedt el. Ma a fiatal orgonisták azt mondják, hogy nem lehet a darabot eljátszani, mert nincs a hangszeren Setzer-kombináció. Erre azt szoktam mondani, hogy a Mátyás-templomban a 80-as években az orgonának semmifajta elektromos segítője nem volt. Örültünk, ha nem rázott meg az áram, mert annyira zárlatos volt az orgona, hogy játék közben időnként szikrák csaptak ki belőle.

– Igaz, hogy elköltözik az országból?
– Nem költözöm jobban, mint ahogy idáig. Nyughatatlan vagyok. A sármelléki repülőtér a somogyi házacskámtól negyedórányira van. Onnan pontosan 4700 forintért két óra alatt visznek el Londonba. Így járok Angliába vacsorázni.

(Ekkor becsatlakozott hozzánk Nick, a művész 19 éves fia.)

Névjegy

Született: 1964-ben, Budapesten

Foglalkozása: orgonaművész

A világ számos országában koncertezett, öt könyvet írt, tévé- és rádióműsorokat készített, többtucatnyi lemezt jelentetett meg.

Két fia van.

– Édesapád szeptemberben újból megnyitja Kőbányán irodalmi kávéházát, a Sufnit. Azt mondta, önre bízza a vezetését.
– Nagyszerű lenne, de inkább visszamegyek Kanadába. Rájöttem, hogy minden oda köt, ott van az életem. De ez egyszerűen hihetetlen! Az apám egy kávéházat ad nekem! De nem tudnék vele felelősségteljesen foglalkozni. Most inkább a snowboard érdekel.

– A Sufni azért mindenképp el fog indulni – veszi át a szót az apja. – Úgy akarom átalakítani, hogy kizárólag a környékbeli gimnazisták járjanak oda. Nekem ők a legfontosabb réteg. Jó érzés, hogy van egy hely, ahová bármikor beülhetek, és még csak fizetni sem kell a kávéért. Nem lesz nyereséges, de murinak megéri.

Foglalkozása: orgonaművész

A világ számos országában koncertezett, öt könyvet írt, tévé- és rádióműsorokat készített, többtucatnyi lemezt jelentetett meg.

Két fia van. Az orgonának rengeteg rajongója van, misztikus szeretet övezi -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!