Hírek

2007.08.30. 04:15

Váltig tagadja, hogy ő lenne közös gyermekünk apja

Olvasónk gyermekének apja váltig tagadja, hogy ő volna a kisfiú másik szülője. Annak ellenére, hogy a bíróság megállapította az apaságot. A tartásdíjat az asszony kevesli.

Rados Virág

A gyermektartás összegének megállapításakor a bíróság mindkét szülő jövedelmi viszonyait figyelembe veszi. Ezt a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában mondták el. Mint olvasónk írja, arra hivatkozva ítéltek meg kisebb összeget, hogy ő sokat keres.

Látatlanban nem lehet ugyan határozott véleményt formálni, ezért csak valószínűsíthető, hogy a bíróság méltányosan döntött – reagált a panaszra az ügyvéd. Ha a gyermek felügyeleti jogát az anya gyakorolja, az apa jövedelmének általában 15-25 százalékát szokták tartásdíjként megítélni. Ha az anya jobban keres, mint az apa, utóbbitól nem fogják a maximális összeget levonni. A jogszabály ugyanakkor kimondja, hogy a gyermektartás nem lehet akkora, hogy az veszélyeztesse a díjat fizető szülő megélhetését.

Ha az apaságról a felek között vita van, ideiglenes tartásdíjat állapíthatnak meg. Az apaság tényét annak kell cáfolnia, aki azt vitatja. Esetünkben a férfinak. A bizonyításhoz kérhet a bíróságtól szakértőket, végezhetnek vér-, antropológiai és DNS-vizsgálatot. Az, hogy a gyermek „kiköpött” apja, jogi értelemben még nem igazolja a tényt. (Ezt szakértőnk arra a helyzetre mondta, hogy a bírónő a gyermeket a férfi mellett meglátva önkéntelen kacajra fakadt. Mégpedig azon, mennyire hasonlít a hatéves kisfiú a saját apaságát vitató félre.)

Ha az apaság bebizonyosodik, a vizsgálatok költségeit megoszthatják a felek között. A további, részletező bizonyítást, ha kéri, a férfinak már egyedül kell fizetnie. Gyermektartást nem fizetni egyébként bűncselekmény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!