Hírek

2007.08.27. 19:04

Többszáz iskola hátrányos helyzetben

Nyugodt tanévkezdésre számít az oktatási tárca, az ellenzék szerint azonban pótolni kell az oktatásból elvont 30 milliárdot. A pedagógusok szeptemberben új akcióra készülnek.

Europress-összeállítás

Felkészült a kezdődő tanévre a közoktatás – ez a kormány véleménye a szférában zajló átalakulások eredményéről. A közép- és általános iskolásoknak jövő hétfőtől kell hátukra venniük az iskolatáskát: azt egyelőre pontosan nem tudni, hány oktatási intézményt érintett országosan a közoktatási átalakításokkal kapcsolatos összevonás- és bezáráshullám, mint ahogy az sem ismert még, hány pedagógusnak kellett távoznia állásából. 

Arató Gergely, az oktatási tárca államtitkára szerint nincs ok aggodalomra, mivel elkészültek és megjelentek azok a jogszabályok, amelyek a nyugodt tanévkezdéshez szükségesek. A tanulói létszámadatokról szólva az államtitkár azt mondta, az óvodásokkal együtt 1 millió 700 ezer gyermek számára kezdődik új tanév: ez a szám pedig húszezerrel alacsonyabb, mint egy évvel ezelőtt. Arató hangsúlyozta: az általános iskolákban folytatódik a létszámcsökkenés, és a folyamat hamarosan a középiskolákat is eléri majd.

Hogy pontosan hogyan is érinti az oktatási intézményeket a létszámcsökkenés, és azok a bizonyos „nyugodt tanévkezdéshez szükséges” jogszabályok – melyek többek között a tanárok által elutasított, ám az alacsonyabb oktatói létszámot lehetővé tevő kötelező óraszám-növelést jelentik –, egyelőre nem tudni. A hivatalos statisztikák ugyanis csak szeptemberre készülnek el.

Arató Gergely ugyanakkor azt mondta, az előzetes adatok alapján mintegy ötszáz olyan fenntartói döntés született, amely „ilyen vagy olyan módon érint” iskolákat. Ami pedig az „ilyen vagy olyan módot” illeti: a fenttartó önkormányzatok előtt vagy a jogutód nélküli megszüntetés, vagy a fenntartói jogok átadása – például alapítványnak, egyháznak –, vagy az összevonás marad. A gyakorlat szerint ez utóbbi lehetőséggel élnek a legtöbb helyen.

Arató Gergely a pedagógus álláshelyek megszűnéséről szintén nem árult el pontos adatokat, mivel – mint mondta – erről az intézményfenntartók döntenek. A tárca tudja ugyanakkor, hogy lesznek elbocsátások, melyekre a munkaügyi minisztériummal átképzési programokkal készülnek.

A tárca által érintettnek nevezett intézmények száma egy másik becsült adatot is valószínűsít: elérheti a tízezret az elbocsátott tanárok száma – mondta lapunknak Kerpen Gábor. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) elnöke közölte, a szakszervezet már korábban csatlakozott a Nagycsaládosok Országos Egyesületének tervezett szeptember 8-ai demonstrációjához, ám a hónap harmadik hetében további tiltakozó akcióra készülnek. Hogy ez pontosan mi lesz, az elnök egyelőre nem árulta el, mondván: reakciójuk attól is függ, napirendre tűzi-e az Országgyűlés az óraszám-emelés visszavonására tett, népi kezdeményezéssel támogatott javaslatukat. Az eredendő elutasítást az elnök kifejezetten arrogáns lépésnek tekintené.

Sió László, a Fidesz oktatáspolitikusa az államtitkár mondandójára reagálva azt mondta: a minisztérium továbbra sem árulja el, hogy a közoktatásra rótt 30 milliárdos elvonás és a tanárok óraszámemelése hány iskola és óvoda bezárását, illetve hány pedagógus elbocsátását eredményezi. A Fidesz úgy véli, a tanév biztonsága érdekében a 2008-as költségvetésben orvosolni kellene a forráskivonást – egy gyermekre 21 ezer forint mínusz jut, emlékeztetett Sió. A politikus szerint az önkormányzatok saját forrásaikból nem tudják kiegészíteni a csökkenő támogatást.

Az új tanévben több olyan program folytatódik, amelyet  korábban indított el a kormány – közölte Budai Bernadett kormányszóvivő. Így lesz iskolatej-program (870 millió forintból), 16 milliárdot költenek a védőnői hálózat támogatására. A kormányszóvivő kitért a rendőrség droggal foglalkozó bűnmegelőzési programjára, mely 530 iskolát és 40 ezer gyereket érint.

A kormányszóvivő az új tanévet érintő változásokról szólva beszámolt arról, hogy 400 millió forint értékben 27 új iskolabusz  beszerzésére van lehetőség, illetve 53 iskolában a sportiskolai  kerettanterv szerint kezdődik az oktatás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!