Hírek

2007.08.22. 18:56

Több száz magyar és roma csapott össze Erdélyben

Az erdélyi Brassó megyében található Apácán több száz magyar és roma nemzetiségű román állampolgár támadt egymásra a kedd éjszaka.

BAMA

Az indulatokat csak 130 csendőr és rendőr tudta lecsillapítani. A helyi magyarok rajtakaptak öt romát, amint termésükből loptak. Ez utóbbiak agresszíven reagáltak, kövekkel dobálták meg a magyarokat, ami annyira felbőszítette őket, hogy botokkal, villákkal és kövekkel felszerelkezve támadtak a cigányok házaira. Mintegy 500 ember került szembe egymással, többen összeverekedtek, hárman könnyebb sérüléseket szenvedtek. A magyar gazdák azt állítják, hogy a romák rendszeresen lopják a terményt a földekről, ezúttal is a lucernaföldeken őrködő gazdák és a tolvajok csaptak össze.

Romániában voltak már hasonló incidensek, 1993-ban például a Maros megyei Hadréven románok és magyarok gyújtották fel a helyi romák házait, s elűzték őket a faluból. Egy román férfi meggyilkolását követően a falu lakosai meglincselték a gyilkosságért felelős roma testvérpárt, egy ember bennégett a felgyújtott házában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!