Hírek

2007.08.02. 04:00

Nem adok számlát, mert nem éri meg a cégemnek

Olvasónk edzőterembe jár, ahol a szolgáltatás kifizetésekor számlát kér. Az összeget az egészségpénztár átutalja neki. De most a recepciós kijelentette: nincs több számla, mert nem éri meg.

Rados Virág

Az nem egészen úgy megy, hogy a szolgáltató a hasára csap, és nem ad számlát. Igaz persze, hogy a cégnek a számlaadás nem éri meg, hiszen a bizonylat által nyomon követhető a bevétel, amely után adózni kell. Számlát, fizetési nyugtát adni éppen ezért kötelező – mondták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. Amennyiben a szolgáltató ezt nem teszi, szabálysértést követ el.

Egy esetleges ellenőrzéskor könnyen megütheti a bokáját. Az adóhatóság emberei ugyanis kiszállhatnak a helyszínre, inkognitóban megvásárolhatják a szolgáltatást. Ha nem kapnak bizonylatot, a vétkes cég komoly bírságra számíthat.

Blokkot egyébként kérés nélkül is adni kell a pénz ellenében. Ennek elmulasztása mondjuk feledékenységből ugyanúgy szabálysértés, mintha a nyugtaadásra kötelezett cég szándékosan tartaná azt vissza. Márpedig az elllenőrzések igencsak elszaporodtak. Ezért van, hogy sok üzletben valósággal utánadobják a vevőnek a bizonylatot.

Lépten-nyomon találkozni olyan bezárt boltokkal, amelyek akár harminc vagy több napon át nem nyithatnak ki. Íme a másik büntetés, amellyel az adóhatóság a szabálytalankodót sújthatja. A pénzbírság mellett ez jelentős bevételkieséssel is járhat.

Az előbbihez hasonló eset történt egy másik hölggyel, akitől egy szórakozóhelyen külön pénzt kértek a vécé használatáért. Nyugtát adni az összegről azonban sehogy sem akartak. Amikor olvasónk ehhez ragaszkodott, azt a választ kapta, hogy akkor neki nem kell fizetnie. Csakhogy erre ismét azt mondhatjuk: a dolog nem így működik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!