Hírek

2007.08.07. 16:59

Munkácsy-képre bukkantak a vámosok?

Mesterházy-festményként adták fel azt a képet, amelyet július elején foglalt le a Vám- és Pénzügyőrség (VPOP) a Ferihegyi Repülőtéren. Ám a 66x99 centiméteres, keret nélküli festmény az elsődleges szakvélemény szerint valószínűleg Munkácsy Mihály Naplemente című alkotása.

Forgó-Szatmári

A pénzügyőrnek a műalkotás, az 1500 dolláros biztosítása miatt lett gyanús, majd a kép jobb alsó sarkában alig látható Munkácsy aláírásra lett figyelmes. Ismert a feladó és a címzett is, mégis ismeretlen tettes elleni kulturális javakra elkövetett csempészet miatt nyomoznak a vámosok - jelentette ki tegnapi sajtótájékoztatón Sipos Jenő, a VPOP szóvivője.

A szakértők még vizsgálják, mikor és hogyan kerülhetett ki a kép az országból. Ez a műalkotás egy hazai nyilvántartásban sem szerepel, mivel feltehetően majd egy évszázada, az első világháború utáni években nyoma veszett. Művészettörténészek vizsgálják a kép eredetét, azt a lehetőséget sem kizárva, hogy Munkácsy az Andrássy családnak festette. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal szakértői a festmény értékét 50-100 millió forint közötti összegre becsülik.

A Nemzeti Galériában tartott sajtótájékoztatón ott volt Pákh Imre, ismert Munkácsy-gyűjtő. Neki már korábban, New York-ban vásárlásra ajánlották fel a képet, ám ő megkérdőjelezi, hogy ez a mű valóban Munkácsy alkotása.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!