Hírek

2007.08.30. 16:45

Meglepetésszerűen eladták az FHB többségi részvénycsomagját

Szerdán este minden előzetes bejelentés nélkül értékesítette az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Zrt. a Földhitel és Jelzálogbank Nyrt. 50 százalék plusz egy szavazatnyi részvénycsomagját nemzetközi és magyar intézményi befektetőknek gyorsított eljárás keretében – közölte csütörtök reggel a vagyonkezelő.

Tóth M.

A tranzakció eredményeként az ÁPV Zrt. tulajdonosi részesedése 54,1 százalékáról 4,1 százalékra csökkent. Az ajánlatokat a tőzsdezárás után este fél nyolcig lehetett benyújtani. Egy részvényért 2025 forintot kellett fizetni. A privatizáció következtében az államkassza 64-66 milliárd forint bevételhez juthat.

Nem ez volt a legmegfelelőbb időpont egy jelzálogbank értékesítésére, jelenleg ugyanis válságban van ez a hitelezési szektor – mondta el érdeklődésünkre Szegner Balázs, az Equlior Befektetési Zrt. portfólió menedzsere. Ennek oka, hogy az elmúlt két-három évben az Egyesült Államokban nyakra-főre elkezdtek a bankok egyetlen dollár saját tőke nélkül hitelezni a laksávásárlóknak, építtetőknek. A válság elérte Európát is. Az amerikai piacon több német bank is hitelez. Közülük az IKB Industriebank már elismerte, hogy csődközeli helyzetbe került. Mindez rányomta a bélyegét az FHB-ra is. Egy hónappal korábban a hitelintézet papírjainak árfolyama még 2300 forint környékén ingadozott. Régóta ismert, hogy a kormányzat el akarja adni a hitelintézetet. Szakértők szerint éppen azért vagy korábban meg kellett volna ezt tenni, vagy még várni kellett volna vele.

Azt még nem lehet tudni, hogy végső soron kik vásárolták meg az FHB részvényeit. Piaci körökben elterjedt az a feltételezés, hogy az FHB vevője az Allianz Hungária Biztosító Zrt., amely már korábban is tulajdonosa volt a cégnek. Az ÁPV Zrt. kommunikációs osztályán érdeklődésünkre azt ígérték, hogy a pénteki sajtótájékoztatón fedik fel a vásárlók kilétét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!