Hírek

2007.08.27. 18:21

Megbénul a fővárosi tömegközlekedés?

Nem sikerült egyezségre jutnia a BKV vezetőségének és a szakszervezeteknek sem a bérfejlesztésről, sem a szeptember 4-ére kilátásba helyezett munkabeszüntetés mértékéről

B. B.

Nem sikerült egyezségre jutnia a BKV vezetőségének és a szakszervezeteknek sem a bérfejlesztésről, sem a szeptember 4-ére kilátásba helyezett munkabeszüntetés mértékéről a tegnapi tárgyaláson – közölte Regőczi Miklós, a közlekedési vállalat kommunikációs igazgatója. A tárgyalások ma folytatódnak.

Egy buszvezető havonta „átlagosan bruttó 225 ezer forintot keres, amelyhez üzemanyagpótlékot és 40 ezer forintnyi szociális juttatást is kap, mégis ők elégedetlenek, holott HÉV-es kollégáik bére 160 ezer forint” – jegyezte meg Regőczi. Idén havonta 15 ezer forintos béremelést ajánlott a BKV, a szakszervezetek további 6 százalékos bérfejlesztésre tartanak igényt.

A BKV ragaszkodik ahhoz, hogy sztrájk idején legalább 80 százalékos mértékben működjön a tömegközlekedés, a szakszervezetek viszont teljes leállást akarnak. A BKV vezetése nyugdíjasokkal és újsághirdetésekben toborzott külsősökkel helyettesítené a buszsofőröket.

A sztájkolók nem kapnának fizetést, abból finanszíroznák az alkalmi sofőrök bérét – napi harmincezer forintot. Az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége szerint az alkalmi járművezetők „veszélyeztetik az utasok, a járművezetők és a közlekedés biztonságát”.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!