Hírek

2007.08.05. 16:44

Lélegeztetni kell az ország kiszáradt tüdejét

Füstbe mentek a magán erdőgazdák reményei: a fagykár és az aszály is óriási károkat okozott

Laczi Zoltán

A tavaszi fagykárok főként az ország keleti részén érzékenyen érintették a csemetekertekben lévő erdészeti szaporítóanyagot, a friss telepítéseket és felújításokat, de részben az idősebb erdőket is. Ezt követték a rendkívüli aszályból adódó, országos szinten jelentkező károk, amelyek egyaránt sújtották az új erdőtelepítéseket, valamint az erdőfelújításokat – mondta el érdeklődésünkre Luzsi József.

A Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetségének (MEGOSZ) elnöke szerint mintegy 15 ezer hektárt érintett a rendkívüli szárazság, 10-12 milliárd forintnyi kárt okozva. Ennyire becsülhető jelenleg az az összeg, amit az erdőtelepítések és felújítások teljes vagy részleges megismétlésére kell fordítani. Tekintettel arra, hogy az új erdők szinte kizárólagosan magánkézben lévő területen találhatók, a kár döntő többségét a privát szektor szenvedte el.

Mindezt tetézi, hogy az elmúlt hetekben az erdőtüzek több, mint három ezer hektár, szinte kizárólag magánerdőt pusztítottak el részben vagy egészben. A szakember úgy számolja, hogy a károsodott faanyag értéke és a felújítás költségei együttesen 5-6 milliárd forintra tehetők. Az erdőtörvény előírásai szerint a károsodott faanyag kitermelésének, eltávolításának és a terület felújításának költségei az erdő tulajdonosát terhelik, amit az érintettek már nem tudnak kigazdálkodni.

A MEGOSZ több fórumon is javasolta, hogy az erdőtulajdonosok is csatlakozhassanak a Nemzeti Kárenyhítési Alaphoz. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium tájékoztatása szerint azonban az erdészeket az Európai Unió döntése kategórikusan kizárja ebből a lehetőségből. Az érdekképviselet azt szorgalmazza, hogy a tárca kezdeményezze Brüsszelben a jogcím azonnali, a károsodott erdőkre történő megnyitását. Megoldásként kínálkozna a vidékfejlesztés erre a célra létező uniós társfinanszírozott keret az erdészeti potenciál helyreállításra. Ez a lehetőség azonban – hasonlóan az összes többi erdészeti jogcímhez – még nem nyílt meg a magánerdő gazdálkodók számára. A MEGOSZ szerint az agráriumnak szánt kedvezményes hiteleket indokolt biztosítani az erdészeti károsultaknak is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!