Hírek

2007.08.28. 06:00

Lakótárs kerestetik!

Augusztusban egyetemisták és főiskolások hada keres kiadó vagy eladó lakást. Akár albérlet, akár saját ingatlan, általában többen osztoznak a lakáson.

Tóth Marcella

Az új tanév kezdetén számos egyetemista és főiskolás költözik hosszabb-rövidebb időre másik városba. Így ilyenkor a kollégiumi férőhelyek korlátozott száma miatt sokan keresnek eladó, illetve kiadó lakást a fővárosban és a nagy egyetemi városokban.

Az ingatlant vásárló fiatalok átlagosan 14 millió forintért keresnek lakást – derül ki az Otthon Centrum elemzésébe bevont hatszáz megkérdezett által adott válaszokból. Budapesten a tizenegy millió forint körüli ingatlanok a legkeresettebbek a fiatalok körében, míg a vidéki egyetemi városokban a nyolc-kilenc millió forint közötti ingatlanok a legkedveltebbek. Az egyetemisták – illetve általában a szüleik –  jellemzően az olcsó, kis alapterületű ingatlanokat keresik, amelyek a tanulmányok bejezése után jól értékesíthetőek. A fővárosban a negyven négyzetméter körüli ingatlanok a legnépszerűbbek, míg vidéken az ötven négyzetméteres alapterület áll az első helyen.

A nagyobb hallgatói létszámmal rendelkező egyetemi városokban, mint például Pécsett – ahol összesen párszáz kollégiumi férőhely jut a csaknem 33 ezer hallgatóra – különösen elterjedt a saját lakás vásárlása. Pécsett többségében panellakásokat vásárolnak az egyetemisták, s legalább másfél szobásat keresnek. Árban jellemzően kilenc millió forintig mennek el. Miskolcon a nagyobb, egy plusz két félszobás lakások a legnépszerűbbek – mondta el érdeklődésünkre Kecskeméti Sándor, a miskolci Megoldás Ingatlan Központ irodavezetője. Ennek oka, hogy a tulajdonos még egy-két diáktársának bérbe tudja adni a szobákat, s így csökkentse a rezsivel és a törlesztéssel járó költségeket. Általában minél olcsóbb, a helytől függően 6,5-8,5 millió forint közötti ingatlanokat keresnek.

Kecskeméten szintén a legalább két szobás lakásokat kedvelik az egyetemisták, ha ingatlant vásárolnak – tudtuk meg Mészáros Jánostól, az Ingatlan Adatbank ügyvezetőjétől. Az indok itt is a szoba bérbeadása. Egy kétszobás lakás általában hét-nyolc millió forintba kerül. Sopronban a kétszobás lakások mellett az új vagy újszerű garzonok népszerűek, amelyek kiválasztásánál a legfontosabb szempont a jó közlekedés.

Akik pedig nem engedhetik meg maguknak, hogy az egyetemi évekre lakást vásároljanak, azoknak marad az albérlet. A diákok általában az átlagnál olcsóbb ingatlanokat keresik, s gyakran többen, főleg bútorozott lakásokat bérelnek ki. Az albérlet kiválasztásánál az ár mellett az iskola közelsége, illetve a jó közlekedés játszik kulcsszerepet.

Budapesten az egyetemek környezetében egy átlagos, negyvenöt négyzetméteres lakás havi bérleti díja elhelyezkedésétől függően ötven-nyolcvan ezer forint között van. Pécsett az egyetemisták bútorozott, másfél szobás lakást 40-50 ezer forintért keresnek, Sopronban pedig 30-40 ezer forint körüli havi összeget szánnak a lakbérre.

zinte mindenhol jellemző, hogy az első éves diákok szobát bérelnek, majd később többen összeállva jól megközelíthető, olcsó, bútorozott lakást bérelnek, csökkentve az egy főre jutó díjat. Nyíregyházán például egy nyolcvan négyzetméteres lakás egy szobára jutó bérleti díja 15-20 forint körül alakul. Miskolcon egy egy plusz két félszobás lakás havi bérleti díja körülbelül 35-40 ezer forint. Kecskeméten is összeállnak a diákok bérlésnél, s ketten-hárman, esetleg négyen osztoznak a negyven-ötven ezer forintos havi díjon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!