Hírek

2007.08.27. 06:14

Jó ára lesz a napraforgónak az idén

A napraforgó betakarítása az idén két héttel korábban kezdődött a szokottnál.

Balai F. István – Juhász Jenő

[caption id="" align="alignright" width="260"] A vetőmag-nemesítésben is jól áll a magyar napraforgó. Több mint száz ipari és étkezési fajta áll a termelők rendelkezésére.
[/caption]Az ország egyik legnagyobb napraforgó-termesztő vidékén, Bácskában az elmúlt héten megkezdődött a betakarítás. Átlagos időjárású években szeptember 10. körül szokott eljönni az ideje. A bácsalmási Bács-Agro Zrt. területén a 950-ből mintegy 100 hektár termése került a magtárba. A hozamok a száraz időjárás ellenére elfogadhatóak, két tonna körül alakulnak, de van olyan tábla is, ahol 2,5 tonna a termés hektáronként. Viszonylag szélsőséges számok is adódnak viszont a nedvességtartalomban (6,5–9 százalék), mert a homokosabb és magasabb fekvésű részeken a növény már teljesen beérett, másutt viszont nagyobb szárításra szorul.

Dr. Horváth Zoltán agrármérnök, kecskeméti főiskolai tanár, napraforgó-szakértő szerint ez a növény szárazságtűrő, és a meleg időjárás ugyan megviselte, az aszály miatt viszont elkerülték a gombabetegségek. Ezért úgy becsüli, hogy az országos termésátlag várhatóan eléri majd a két tonnát hektáronként, ami az utóbbi évek 2,2 tonnás átlagához képest nem rossz. A napraforgó szerencséje, hogy a virágzás idején, július 10–12. körül kapott esőt. Juhász Gábor, a Bács-Agro Zrt. elnök igazgatója viszont arra panaszkodott, hogy az erős gyomosodás nehezíti a betakarítást. A szárazság miatt ugyanis nem volt megfelelő a vegyszerezés  hatékonysága.Horváth Zoltán úgy látja, hogy a magyar napraforgó-termesztés az idén is megőrzi a második helyet Európában, nem sokkal maradva le Franciaországtól. A termelők hozzáértése és a hatalmas vetőmagválaszték megfelelő hátteret ad a munkához, akár a nagyobb olajsavtartalmú fajtákat illetően is. Juhász Gábor szerint az idei felvásárlási ár harminc-ötven százalékkal haladhatja meg a tavalyi 53 ezer forintos tonnánkénti árat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!