Hírek

2007.08.29. 18:32

Gyülekeznek a fasiszták a kormány szerint

A Gyurcsány-kormány szerdán hadat üzent a fasizmusnak és támogatóinak, miután Szetey Gábor államtitkárt az auschwitzi koncentrációs táborba montázsolta a Fidesz-közeli Lánchíd Rádió. A Fidesz egyelőre hallgat.

Vég Márton

[caption id="" align="alignleft" width="250"] Fotó: Kallus György
[/caption]Szetey Gábort az auschwitzi koncentrációs tábor kapujában, zakóján a nácik által a melegekre aggatott rózsaszín háromszöggel ábrázoló fotómontázs jelent meg tegnap a jobboldali hangvételű Lánchíd Rádió internetes oldalán.

„Nem fognak, nem tudnak megfélemlíteni. Nincs más szó rájuk: szánalom és szégyen” – reagált a történtekre a kormány személyügyi államtitkára. Szetey hozzátette: hálás a kormánynak, amiért kiállt az egyetemes, európai értékek mellett. A Gyurcsány-kabinet tagjai ugyanis tegnap megjelentek a kormányszóvivői tájékoztatón és valamennyien hadat üzentek a fasizmusnak.

„Szégyen és gyalázat! Fasiszták gyülekeznek! Már nem az ajtón kopogtatnak, hanem itt vannak közöttünk. Hol vannak ilyenkor a magukat nemzetinek, konzervatívnak, jobboldalinak mondó emberek? És miért hallgat a köztársasági elnök, amikor a Magyar Gárda fasiszta gárdistái masíroznak a palotája előtt” – fogalmazott elcsukló hangon, könnybe lábadt szemmel Gyurcsány Ferenc.

A miniszterelnök világossá tette: nem hajlandó részt venni és szó nélkül hagyni azt a képmutató magatartást, amely az újjáéledt szélsőjobb jelképhasználatával, retorikájával kapcsolatban már befolyásos politikai-közéleti szereplők részéről is megfigyelhető. Gyurcsány ezért felkérte az államfőt, a történelmi keresztény egyházak vezetését, valamint a Fideszt, hogy tegyék egyértelművé: az árpádsávos zászlónak a radikálisok körében tapasztalható reneszánsza a nyilas eszmékkel szembeni rokonszenv megnyilvánulása, nem pedig hagyományőrzés.

Intézkedett a Lánchíd rádió

„A Lánchíd Rádió internetes honlapjára szerda délelőtt egy olyan kép került fel, amely Szetey Gábort, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkárát megengedhetetlen és sértő módon ábrázolja. A képet eltávolítottuk. Veress Gabriella ügyeletes szerkesztőt és Pásztor Zoltánt, a lanchidradio.hu internetes oldal főszerkesztőjét a munkáltató azonnali hatállyal, rendkívüli felmondással elbocsátotta. A Lánchíd Rádió tulajdonosai és vezetői elítélik a történteket, elnézést kérnek Szetey Gábor államtitkártól és mindazoktól, akiket a szóban forgó kép megsértett” – szól a Lánchíd rádió közleménye.

„Az utolsó pillanatban vagyunk! Levelet írtam Orbán Viktornak, hogy önkormányzati szinten a Fidesz szakítson meg minden kapcsolatot a Jobbikkal, amely megszervezte a Magyar Gárdát. Ugyanis a Lánchíd rádió, egy Fidesz-közeli rádió” – mondta Kóka János, az SZDSZ elnöke. Míg Horváth Ágnes egészségügyi miniszterként leszögezte: a homoszexualitás nem betegség.

„Ha kell, akkor minden liberálison és demokratán ott lesz a sárga csillag és rózsaszín háromszög, mert nem ijedünk meg néhány tucat nyilas játékembertől” – hangsúlyozta Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter.
Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy minden csendben kezdődik. Veres János pénzügyminiszter pedig sehonnai bitang embereknek nevezte a fotómontázs készítőit és leközlőit. „Azért állunk itt mindannyian, mert a fasizmus vírusa újra megjelent Magyarországon. A védekezés megkezdődött, amely csak a normális többség összefogásával sikerülhet” – mondta Draskovics Tibor tárca nélküli miniszter.

A Fidesz tegnap nem reagált a történtekre, de csütörtökre sajtótájékoztatót hívott össze „válság, káosz, hisztéria” címmel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!