Hírek

2007.08.10. 18:08

Guargumi: eredmény alig

Aki többet várt, annak csalódnia kellett: az elején tartanak még a hatóságok a szennyezett élelmiszer-adalék elemzésének. Eddig egy cég mintáinak vizsgálati eredményeit ismertették.

Tibay Gábor

Jó és rossz hírrel egyaránt szolgált a guargumit tartalmazó élelmiszerek vizsgálati eredményeit ismertető pénteki sajtótájékoztató. A jó hír az, hogy az Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság laboratóriumában egyelőre nem találtak dioxinos guargumival szennyezett élelmiszert; a rossz hír viszont az, hogy a felfokozott várakozások ellenére mindössze egyetlen cég mintáiról derült így ki: valóban ártalmatlanok. A többi vizsgálati eredmény egyelőre nincs meg.

Süth Miklós országos főállatorvos pénteken arról tájékoztatta a sajtót: tegnapig 343 magyar vállalkozás tett eleget bejelentési kötelezettségének, és nyilatkozott arról, hogy guargumit is tartalmazó terméket használ vagy forgalmaz. Az élelmiszerbiztonsági laboratóriumba 17 cég 57 mintát küldött eddig be vizsgálatra – voltak, akik nem várták meg a hivatalos vizsgálat eredményét, és saját elemzést kértek minősített magánlaboratóriumoktól.

Így például a Danone külön közleményben tudatta, termékei biztonságosak, és valószínűleg egyre többen tesznek majd így, mivel az állami vizsgálatok végét egyelőre nem látni. Olyannyira nem, hogy kérdésünkre Süth Miklós sem szolgált egyértelmű válasszal arra, mikor lehet majd teljes biztonsággal közölni, nincsenek dioxinos guargumit tartalmazó termékek a polcokon.

Eddig a Friesland két termékéről, a sárgabarackos ízesítésű Túróvarázsról és a sárgabarackos ízesítésű Krémes duóról feltételezték a szakemberek, hogy azokban szennyezett adalékanyag van: mint kiderült, egy Csehországból származó lekvár-szállítmányba kerülhetett szennyező anyag. Hogy ez valóban így van-e, legkorábban hétfőn derül ki. Addigra készül el ugyanis a hivatalos vizsgálati eredmény: a termékeket a gyártó azonban már most visszavonta az üzletekből.

Az egyetlen hivatalos állami negatív eredményt azonban addig is kizárólag a sajtótájékoztatón is képviselt Fornetti Kft. tudja felmutatni: az ő termékeik biztosan nem tartalmaznak dioxint. Lapunk kérdésére, hogy a beérkezett ötvenhét minta vizsgálati sorrendjét mi dönti el, Süth Miklós azt felelte: szakmai szempontok alapján állapították meg a fontossági rendet. A többi termékre nézve azonban továbbra is érvényes az egészségbiztonsági utasítás: a tesztek eredményének ismerete nélkül nincs garancia arra, hogy a guargumival készült ételek nem tartalmaznak szennyezést.

Az eljárás lassúságát azzal indokolták a szakemberek, hogy egy-egy minta dioxin-vizsgálata rendkívül költséges, és négy napig tart. Süth Miklós jelezte: a vizsgálatok meggyorsítása és olcsóbbá tétele érdekében a közeljövőben a dioxin helyett már csak a beküldött élelmiszerminták pentaklór-fenol tartalmát fogják vizsgálni, amennyiben kiderül, hogy a két szennyezés együttesen van jelen a mintákban – általában ez a jellemző előfordulása a két méreganyagnak.

A pentaklór-fenol vizsgálata jóval gyorsabb – mindössze két napos – és jóval olcsóbb is: míg a dioxin-elemzés 230 ezer forintba kerül, addig a klórszármazék jelenlétét már 30-35 ezer forintból meg tudják állapítani. Eddig egyébként 19 utóbbi típusú vizsgálatot hajtottak végre, egyelőre negatív eredménnyel.

Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője a tegnapi tájékoztatóra reagálva azt mondta: a guargumi-ügyben a kormány felelőtlenül magukra hagyta az embereket. Hozzátette: Nyugat-Európához hasonlóan Magyarországon is minél gyorsabban le kellene venniük a hatóságoknak a boltok polcairól az egészségére veszélyes élelmiszereket. Ám ez idehaza nem történt meg, ehelyett a kiszolgáltatott emberekre bízzák annak eldöntését, hogy mi veszélyes és mi nem – tette hozzá a politikus.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!