Hírek

2007.08.30. 18:42

Felújításra szorul a legtöbb iskola

Idén 54 milliárd jut iskola-felújításokra – jelentette be Hiller István egy csütörtökön sajtótájékoztatón, ahol a rendszerváltás óta készült legszélesebb körű felmérés eredményeit is ismertette a közoktatási intézmények állapotáról.

Szabados B.

Az oktatási és kulturális miniszter elmondta: az iskolák mintegy 88 százalékában sikerült június-júliusban elvégezni a mérést. Jelzésértékű volt a tájékoztató helyszíne, hiszen a Mező Ferenc Általános Iskola egyike azoknak az intézményeknek, amelyek indultak az Új Magyarország Fejlesztési Terv iskola-felújítási pályázatán. Összesen 353 millió 700 ezer forintból szeretnének megújulni. Elhangzott: az általános iskolák kihasználtsága jelenleg 79 százalékos, az átlagos tanulólétszám 285, a tavalyi évben pedig összesen 789 ezer gyerek járt önkormányzati fenntartású általános iskolába.

2000 óta az iskolák 20 százalékában végeztek teljes felújítást. A mostani felmérés szerint a tanintézmények 85 százalékát kellene részben, vagy teljesen felújítani. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében ennél is több a probléma. Az iskolák 91 százalékának van számítógép-terme (egy Internet-kapcsolatra átlagban 12 diák jut), ugyanennyinek van tornaterme, háromnegyedüknek könyvtára, de nyelvi labor csak mintegy egyharmaduknál, uszoda pedig elenyésző számban, csak mintegy 3 százalékban. A tantermek megvilágítása, a villamos berendezések, és a mosdók állapota az intézmények felében megfelelő. A legkevésbé az akadálymentességi előírásoknak felelnek meg az épületek, ez csak egyharmadukban megoldott. A kutatásból kiderül, nagyon magas a „különleges pedagógusi erőfeszítést igénylő” (hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű, sajátos nevelési igényű) tanulók aránya. Ezen a téren Borsod, Szabolcs, és Tolna megyében van a legtöbb munka.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!