Hírek

2007.08.06. 16:16

Eltérnek a munkanélküli-adatok

Több megyében magasabb a regisztrált állástalanok száma, mint a statisztikai jelentésben

BAMA

Több megyében nem egyezik a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) munkanélküliekre vonatkozó adatsora a munkaügyi intézményrendszernél regisztrált állástalanok létszámával – derül ki az Állami Foglalkoztatási Szolgálat honlapján közzétett adatokból. Egyes megyékben a regisztrált létszám akár a kétszeresét is eléri a KSH által közölt adatnak.
Az adatokból kiderül, hogy például Pest és Győr-Moson-Sopron megyében – ez utóbbi helyen a legalacsonyabb a munkanélküliségi ráta –  gyakorlatilag ugyanannyi az regisztrált álláskereső, mint amennyi munkanélküli számítható a KSH felméréséből.

A legmagasabb munkanélküliségű területeken, így például Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a regisztrált létszám 50 ezer volt, a KSH pedig mindössze 30 ezres munkanélkülit mutatott ki. Ugyanez a helyzet Borsodban is: a megyében közel 61 ezren regisztráltak, a KSH szerint azonban csak 32 ezren voltak munka nélkül. Nógrádban a két adat 16 ezer illetve 7 ezer.

Az egyik magyarázat szerint ott, ahol magas a munkanélküliség, a regisztrált munkanélküliek közül többen válaszolnak úgy a KSH kérdezőbiztosoknak, hogy nem keresnek rendszeresen és aktívan munkát, így a statisztikában nem a munkanélküliek, hanem az inaktívak közé kerülnek. Azokban a megyékben viszont, ahol viszonylag sok a munkalehetőség, többen nyilatkoznak úgy, hogy rendszeresen és aktívan keresnek munkát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!