Hírek

2007.08.07. 17:03

E412: enni vagy nem enni

Én az E412-ről máig azt tudtam, hogy egy mozdony, amelyet például az olasz államvasutaknál használnak, s amelyet a Bombardier gyártott 1996-1998 között (igaz is). Na, de hogy a pizzámban is az van...

Stanga István

Már azt hittem, hogy a kérdéses indiai cégen kívül idehaza nincs is felelőse ennek a dioxinnal szennyezett guar gumi (E412) dolognak. De – hála Istennek – a Fidesz honlapja rámutatott, hogy a kormány háza táján kell keresnem a bűnbakokat. Az ellenzéki párt weboldalának élén Koszorús László magyarázza el számunkra (nyilván ő a párt guar gumi- vagy dioxinszakértője), miért bűnös – ebben is – a Gyurcsány-kabinet. Pontosabban: megpróbálja elmagyarázni. Csakhát, ha valaki elolvassa Koszorús dolgozatát, azonnal rájön, hogy sokkal inkább erőlködésről van szó, semmint tényekkel altámasztott állításokról.

Vélhetően Koszorús szerint is soványka volt az érvrendszer, ezért aztán összehordott tücsköt-bogarat, mert hát mégse állhat ki három mondattal a nagyérdemű elé. Szó volt itt a Hungaroringen történt ételmérgezésről éppen úgy, mint Viktor Juscsenko hajdani esetéről. A dioxinnal megmérgezett ukrán elnök sztorija (amelyet a www. oevi.hu oldalról emelt át) különösképpen megtetszhetett a Fidesz-politikusnak, mert írásának zömét ez, valamint a dioxinmérgezés főbb tüneteinek, jellegzetességeinek taglalása teszi ki. (Valószínűnek tartom, hogy a mű elkészültekor a szerző még nem tudta, hogy a Szabolcs megyei Gezteréd határából vagy negyven mázsa, rovarölő szerrel mérgezett, káposztát loptak el, mert nyilván ez az eset is helyet kapott volna a bűnlajstromban.)

Komolyabbra fordítva a szót, való igaz, hogy az élelmiszerbiztonság területén hazánknak (is) komoly hiányosságai, ilyenfomán pedig tennivalói vannak. Az „is” szócskát azért tartom indokoltnak, mert láthatóan nem csupán idehaza, hanem az Európai Unióban is nehézségeket okoz a problémák orvoslása, különösen pedig a megelőzése. Bár a rendszerváltás óta minden kabinetnek felróhatunk e téren mulasztásokat, tény, hogy a legtöbb nehézséggel a már több mint öt éve kormányzó koalíciónak kellett és kell szembenéznie. Nem véletlenül, hiszen a gazdaságunk a korábbinál lényegesen nyitottabbá (ezzel együtt sebezhetőbbé is) vált, hogy a mindent elárasztó ázsiai termékekről már ne is beszéljünk.

Mident egybevetve azt gondolom, az egészségünk védelme van annyira fontos, hogy minden párt kötelességének érezze azt megóvni. A  problémák bagatellizálása, netán eltussolása éppen úgy felelőtlenség, mint a hisztériakeltés, vagy az effajta ügyek politikai síkra terelése valamiféle megfoghatatlan haszon reményében. Már csak azért is, mert meggyőződésem, hogy ez az E412-es eset csupán a jéghegy kicsinyke csúcsa. Azt meg jobb nem is találgatni, hogy mi van a felszín alatt. Ma például csak arra szólítanak fel bennünket, hogy eddig és eddig ne fogyasszunk olyasmit, amiben guar gumi van. De mondjuk az se lepne meg, ha holnaptól úgy általában is betiltanák az evést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!