Hírek

2007.08.21. 06:05

Csökkentik a dohányosok fizetését

Új szokás kezd elterjedni az Egyesült Államokban a munkáltatók körében: az egészségügyi költségeik csökkentése érdekében levonnak a dohányos, túlsúlyos vagy magas vérnyomású dolgozóik fizetéséből - számolt be a Washington Times.

Z.H.

Olyan cégeket is találni ráadásul, ahol egyáltalán nem hajlandók alkalmazni füstölgő munkavállalókat. A meglepő gyakorlatot egyik elsőként az indianai Clarian Health kórházban alkalmazták, itt öt dollárt csapolnak le a dohányzó alkalmazottak béréből, a túlsúlyos vagy nem megfelelő vérnyomással vagy koleszterin szinttel rendelkezők pedig 30 dollárral kapnak kevesebbet. Az intézmény dolgozóinak rendszeresen részt kell venniük egészségügyi vizsgálaton, ahol felmérik a kockázati tényezőket, valamint azt, hogy ki dohányzik és ki nem.

A Mercer amerikai tanácsadó vállalat szakértői szerint arra lehet számítani, hogy a jövőben mind gyakoribbá válik, hogy a munkáltatók felmérik alkalmazottaik egészségi állapotát, az elképzelhető kockázatokat, és jutalmazni fogják azokat, akik megpróbálnak egészségesen élni. Ezt támasztja alá a cég által 3000 vállalat körében elvégzett felmérés is, amely szerint a megkérdezettek 53 százaléka tartaná szükségesnek a munkavállalók egészségügyi állapotának monitorozását. Ez jelentős, 35 százalékos növekedés a 2004-ben mért értékhez képest. Szintén hasonlót tapasztalatak a PriceWaterhouseCoopers elemzői egy idei felmérésükben: a megkérdezett 135 vezető 62 százaléka vélte úgy, hogy cégüknél nagyobb egészségügyi hozzájárulást kellene fizetniük azoknak a dolgozóknak, akik egészségtelenül élnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!