Hírek

2007.08.03. 04:06

Csirke helyett mintha romlott halat ettünk volna

Olvasónk haltáp ízű csirkehúst vásárolt az egyik nagy áruházlánc budapesti üzletében. A vasárnapi ebéd szinte kifordult a család szájából. Mennyiben sérültek a hölgy fogyasztói jogai?

Rados Virág

A táp- vagy halízű csirkehús időről időre felmerül mint slágertéma. Sajnos ez a sláger nagyon rosszul hangzik. A háttérben természetesen az áll, hogy a tenyésztők kizárólag táppal, halliszt tartalmú takarmánnyal etetik a jószágot. Önmagában az ilyen táp használata nem tiltott, de megvannak a maga szabályai, amit a nagyobb haszon reményében a gazdák sajnos gyakran nem tartanak be.

A csirketápok között tehát vannak magas halliszt-tartalmú takarmányok. Ha a tenyésztő az állatokat végig ilyennel eteti, a boltban vásárolt szárnyas húsát halízűnek fogjuk érezni. Ezt a tápszergyártó is jól tudja – hangsúlyozták a Fővárosi Állategészségügyi és Élelmiszerellenőrző Állomásnál. A megoldás: két-három héttel azelőtt, hogy a csirkét levágnák, a tápszerrel való etetést abba kell hagyni. Át kell térni kukoricára, búzára, illetve olyan eledelre, amely a csirkehús ízét nem rontja el. Ez persze drágább, de a szárnyas szervezetéből e rövid idő alatt a kifogásolt anyag tartalma kiürül.

Ha a csirkefarmer nem tartja be a fenti takarmányozási szabályt, gyártási hibát követ el. A felelőst a hatóság  komoly minőségvédelmi bírsággal sújthatja. Bejelentésünkre a területileg illetékes ellenőrök a tenyésztés helyszínén vizsgálják meg, helyes módszerrel élelmezi-e a farmer kereskedelmi célra nevelt állatait.

Ne törődjünk tehát bele, ha kellemetlen ízű a csirkehús. Minden megyében működik állategészségügyi és élelmiszerellenőrző állomás, ahová panaszlevelünket elküldhetjük. A fővárosi címe: XIII. kerület, Lehel u. 43-47.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!