Hírek

2007.08.29. 06:09

Céltudatosság és alázat a remegő lábak helyett

Pályakezdők tömkelege lép be szeptember elején élete első munkahelyére. Pszichológusok szerint még a munkába állás előtt összegezni kell, milyen szabályokat érdemes betartani, és milyen hibákat ajánlatos elkerülni.

D. N.

A friss diplomásoknak először is tisztában kell lenniük saját készségeikkel és képességeikkel, korlátaikkal és céljaikkal. Meg kell barátkozniuk a gondolattal, hogy zöldfülű újoncokként a szamárlétra legaljáról startolnak. Általános jelenség, hogy a fiatalok mellőzöttnek érzik magukat, ha többéves tanulás után kezdetben csak apróbb munkákat, adminisztratív feladatokat bíznak rájuk. „Ebből a helyzetből azok tudnak kitörni, akik nyitottak az új tapasztalatokra, és önálló ötletekkel is elő tudnak állni – hangsúlyozza kérdésünkre Malik Rami munka- és szervezetpszichológus. Az első hónapokban célszerű minden lehetőséget megragadni a tanulásra, és igénybe venni a tapasztaltabb, készséges kollégák segítségét. Nagyon fontos, hogy a pályakezdők merjenek kérdezni, de egyre inkább képesek legyenek egyedül dolgozni. Szakemberek szerint érdemes fokozatosan beilleszkedni a munkahelyi közösségbe. Fontos túlélési taktika, hogy a kezdő ne vonja ki magát a társaságból, és ne csak egy csoporttal barátkozzon. Hamar ellenségeket szerezhet viszont magának az, aki még szinte be sem teszi valahova a lábát, de már folyamatosan a középpontban kíván lenni.

Alkalmazkodni kell a munkaidőhöz: ha például egy munkahelyen bevett szokás, hogy senki sem távozik el este hat óra előtt, akkor ne a pályakezdő legyen az, aki elsőként feláll az asztaltól. Nem szabad a ló másik oldalára sem átesni. A munka hősei ugyanis könnyen azon kaphatják magukat, hogy egyre több feladatot próbálnak a nyakukba varrni. Ennek elkerülése érdekében előre át kell gondolni, mennyi munkát tud valaki bevállalni – figyelmeztet Malik Rami. Célszerű idomulni a munkahelyen jellemző öltözködési szokásokhoz is, amennyire lehet, az egyéniség megőrzése mellett. Kezdetben a harsányabb ruhadarabok helyett konszolidáltabbakat érdemes választani. A mély dekoltázs például nem biztos, hogy előnyt jelent egy tárgyaláskor, egyesek ugyanis rossz szemmel nézhetik, mások pedig félreértelmezhetik a kirívó öltözéket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!