Hírek

2007.08.07. 18:42

Bőkezű volt az agrártárca?

Október 15-ig támogatási előleget fizet a kormány a 100 százalékos fagykárt szenvedett gazdáknak. A kárenyhítési alapot azonban nyolcmilliárd forint helyett ötmilliárd forinttal egészítik ki.

Vég Márton

„Teljes sikerről beszélhetünk, hiszen a kormány a kezdetben teljesíthetetlennek mondott petíció öt pontjából végül négyet elfogadott. Ebből a maratoni hosszúságú tárgyalás-sorozatból tehát mindent kihoztunk, amit csak lehetett. Sokak számára mi kapartuk ki a gesztenyét” – mondta lapunknak Budai Gyula. A Magosz igazgatója csak azért csalódott, mert a Szabolcsban elfagyott ültetvényeket nem nyilvánították katasztrófa sújtotta területté. Így a szabolcsi gyümölcstermesztők nem számíthatnak támogatásra az Európai Unió szolidaritási alapjából, a közösségi segélyt ugyanis csak az érintett állam kérésére folyósíthatják Brüsszelből.

Ellenben a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériummal (FVM) hétfőn este megkötött fagykár-alku értelmében 9 milliárd forint érkezhet a károsultak számlájára. Lapunk érdeklődésére egyik tárgyalófél sem árulta el, miért állapodtak meg éppen ekkora összegben. Korábban ugyanis arról szóltak a hírek, hogy az agrártárca legfeljebb 5 milliárdot adna, míg a gazdák a 8 milliárd forintból nem akartak engedni. „Keményen tárgyaltunk” – fejtette ki Budai Gyula, aki cáfolta, hogy az FVM bőkezűségéért cserébe a ciklus végéig már nem szerveznek több gazdatüntetést és traktoros forgalombénítást.

„Arról van szó, hogy a gazdák a kárenyhítési alap nyolcmilliárd forinttal való állami kiegészítését követelték, a kormány viszont egy fillérrel sem adott többet a Gráf József miniszter által már májusban felajánlott ötmilliárd forintnál” – mondta lapunknak Dékány András. Az FVM szóvivője hozzátette, a fennmaradó rész több tételből tevődik össze. Egyrészt termésbecslés után október 15-ig kifizetik a hektáronként minimum 40 ezer forintos támogatási előleget a 100 százalékos ültetvény-fagykárt szenvedő termelők egyszeri megsegítésére.

Másrészt kötelezettséget vállaltak a legalább ezer négyzetméteres belterületen gazdálkodók kárenyhítésére is, ennek összege szintén 40 ezer forint hektáronként. Továbbá 50 százalékos kamattámogatású hitellehetőséget is biztosítanak az ágazat életben tartása érdekében. Mivel azonban a károsult gazdák többsége tökéletesen hitelképtelen őstermelő, ezért valószínűsíthető, hogy ezzel a lehetőséggel viszonylag kevesen fognak élni. „A keret nyitott, ezért az igénylők számától függ, hogy összességében mennyivel terheli majd meg a költségvetést a kárenyhítés” – hangsúlyozta Dékány András.

„Ez talán sikeresebb lesz” – fejezte ki reményét Font Sándor a megállapodással kapcsolatban. A fideszes politikus ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy 2005-ben is nagy vállalásokat tett a kormány, ám 90 százaléka mégsem teljesült. „Akkor a miniszternek távoznia is kellett emiatt” – jegyezte meg. Font kevesellte a kormány által megszavazott kártérítést, mert az mindössze néhány százaléka a Gyümölcs Terméktanács által 40 milliárd forintosra becsült kárösszegnek.

Az állattenyésztők lesznek a vesztesek

Az agrártárca szerint az állattenyésztők lesznek a rendkívüli aszály legnagyobb vesztesei. Ugyanis miközben a példátlanul magas takarmányárak miatt átlag 20 százalékot veszíthetnek a sertéstartáson, addig például a kereskedelmi láncok 40 százalékot nyerhetnek az árakon. A Fidesz szerint egyértelmű, az aszály miatti gabona- és kukoricahiány élelmiszerár-növekedést fog eredményezni. „Az árak növekedése a kormány érdeke is lehet, hiszen egy 100 forintos terméknek 20 forintnyi az áfája, egy 150 forintosnak azonban már 30 forint. Reméljük, nem akarnak nyerészkedni” – mondta Font Sándor képviselő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!