Hírek

2007.07.17. 06:00

Válságban a konzervipar

Csődközeli helyzetbe kerülhetnek a kisebb hazai konzervgyártók az egekbe szökő zöldég- és gyümölcsárak, az alapanyag-hiány, valamint az erős forint miatt. Az iparág szereplői állami segítséget kérnek, hogy átvészeljék az évet.

Németh Márk

Lehetetlen helyzetbe kerülhet a hazai konzervipari vállalkozások jelentős része a zöldség- és gyümölcstermés csökkenése és a felvásárlási árak növekedése miatt. Egyrészt az idei fagykár és az aszály miatt nincs elegendő magyar termés, amit feldolgozhatnának az üzemek: a Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség adatai szerint idén csak 405 ezer tonna zöldséget és gyümölcsöt fognak konzervbe zárni a tavalyi 477 ezer tonnával szemben. Másrészt az a kevés termés ami van, nagyon drága: a nyersanyag átlagos kilonkénti ára a tavalyi 42 forintról 46 forintra nőtt, de néhány alapanyagnál a többszörösére szöktek a felvásárlási árak.

Ősztől ezért biztosan drágulnak majd a konzervek is, de szakértők szerint a költségnövekedésnek csak egy része hárul majd át a fogyasztókra. A feldolgozók ugyanis nem emelhetik annyival az áraikat, mint amennyivel a költségeik nőttek, mert elveszítenék a hazai és külföldi piacaikat is. „A drágulás terheinek nagy részét a konzerviparnak kell viselnie, ami miatt a társaságok jelentős része veszteségessé válhat” – mondta lapunknak

Állami segítséget kérnek a konzervesek

A konzervipari szövetség a küszöbön lévő válság leküzdéséhez állami segítségnyújtást kér. Állami garanciát szeretnének az iparági vállalkozók által felvett mintegy ötmilliárd forint nagyságú banki kölcsön 6-8 évre szóló átütemezésére, a 2007. évre pedig kamattámogatást szeretnének kapni. Emellett szükségesnek tartják a közvetlenül a feldolgozásban résztvevő közel tízezer dolgozó járulékainak elengedését.

Cseh László, a Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség elnöke.

„Ráadásként még az erős forint is sújtja a terméktől függően 60-90 százalékban exportra termelő hazai feldolgozókat” – tette hozzá.
Az ágazati szakértők szerint ha nem születnek sürgős intézkedések, akár a társaságok hetven százaléka is csődbe juthat az év végére, és veszélybe kerülhet a közel tízezer iparági dolgozó egy részének állása. A 18 Magyarországon működő konzerves cég közül elsősorban a magyar tulajdonú kis- és közepes vállalkozások jövője forog kockán.
A magyar konzervipar árbevétele a tavalyi év során 100 milliárd forintot tett ki. Ebből 16 milliárd forint származott a belföldi eladásokból, a többi pedig exportból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!