Hírek

2007.07.02. 17:50

Péterfalvi: befolyásolják a sajtóban a jogi eljárásokat

É. S.

A Zsanett-ügyben csúcsosodott ki és vált különösen sérelmessé az a több éve tapasztalható jelenség, hogy a különféle  büntető- és más, jogi útra tartozó eljárások résztvevői az írott, illetve elektronikus sajtóban tett nyilatkozatokkal akarják  befolyásolni az eljárás kimenetelét – jelentette ki tegnap az adatvédelmi biztos.

Péterfalvi Attila ezért felhívta a figyelmet a büntetőeljárás során megvalósult adatkezelésről szóló ajánlásában, hogy az érintettek tartsák be a személyes adatok védelmére, kezelésére vonatkozó szabályokat. Az ombudsman szerint a személyes adatokhoz fűződő alkotmányos alapjog  sérül, de olyan alapvető jogelvek is megkérdőjeleződnek mint az ártatlanság vélelme.

A Zsanett-ügyben is számos olyan nyilatkozat hangzott el, amelyek az eljárás alá vont rendőrök bűnösségét prejudikálták, vagy a sértett szavahihetőségét kérdőjelezték meg.
A média felelőssége felismerni az ártatlanság vélelmének mindennapi jelentőségét, és amennyire lehet, tudatosítani a társadalomban, hogy ha valaki ellen büntetőeljárás indul, még nem jelenti az illető személy bűnösségét, mert a bűnösséget csak jogerős bírósági ítélet állapíthatja meg – hangoztatta Péterfalvi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!