Hírek

2007.07.11. 19:37

Nem tetszik a termékdíj a hazai üdítősöknek sem

Pertársaság alapítását és próbaper indítását fontolgatják az italcsomagolásokra vonatkozó magyarországi termékdíj-szabályozás miatt hátrányba került üdítőgyártók – közölte szerdán Kiss Gáborné, a Magyarországi Üdítőital- Gyümölcslé- és Ásványvízgyártók Szövetségének főtitkára.

N. M.

Eddig összességében több százmillió forint büntetést kellett befizetniük az államnak a termékek csomagolását érintő szabályozás megsértése miatt. Az elmúlt évben hatályba lépett termékdíj-rendszer bevezetésével az eldobható palackok használatának csökkentése volt a környezetvédelmi tárca célja. Ennek hatékonysága azonban a szakértők szerint nem egyértelműen bizonyított. Mindeközben –ahogyan azt lapunk is megírta – Brüsszel is felszólította hazánkat, hogy két hónapon belül módosítsa a szabályokat. Az unió szerint ugyanis a termékdíj jobban sújtja a külföldi italokat, főként az alumínium dobozos söröket, ami versenyellenes. A jelenleg érvényes szabályozás jelentős előnyben részesíti az újrahasználható csomagolásban árult termékeket a nem visszaváltható palackba töltött italokkal szemben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!