Hírek

2007.07.22. 14:15

Légkondit mindenhová!

Úgy látszik, vannak, akiknek a plusz negyven fok hozza meg a várva várt ihletet. Meglehet, ők is szenvednek ettől a dög melegtől, de nem annyira, hogy meg ne lássák benne a nagyszerű kampánylehetőséget.

Stanga István

Ez a szokatlan meleg különösen jól jött a pártoknak, mert egy kicsit kizökkentette őket a már-már rutinszerű anyázásból, ráadásul új utak keresésére is ösztönzött. Így például ezen a hétvégén már harmadik alkalommal hallom (hol az MSZP, hol a Fidesz képviselőjétől), hogy a másik pártból XY-nak nyilván az agyára ment a hőség, annyira hülyeségeket beszél. Hogy találóbb hasonlat senkinek sem jutott az eszébe, azon nem csodálkozom (elvégre a forróság az agyakat is tompítja), azon viszont igen, hogy egyeseknek még kampányötleteket is nyújt az időjárás.

A fideszes Koszorús László az Országos Mentőszolgálat épülete előtt megtartott sajtótájékoztatóján (ahová egy méretes ventillátorral felszerelkezve érkezett) kijelentette, tűrhetetlen, hogy az ország  több mint nyolcszáz mentőautójából csupán mintegy hat százaléknyi rendelkezik légkondícionálóval. Az országgyűlési képviselő egyben felszólította a kormányt, hogy minden egyes kocsit lásson el klímával. S hogy ez egyáltalán nem kivitelezhetetlen, annak illusztrálására hozzátette: egy autó felszerelése a számításaik szerint 600 ezer forintba kerül, azaz fél milliárdból kijön az egész.

Nos, amit a honatya elmondott, az kétségkívül igaz. Egyfelől ötszáz millió forint tényleg nem beláthatatlan összeg, másfelől a mentősöknek és a betegeknek (különösen a súlyosabb állapotúaknak) jóval kellemesebb lenne huszonegynéhány fokban utazniuk, mint mondjuk negyvenötben.  Azon persze, el lehet töprengeni, hogy miért álljunk meg félúton, meg azon is, hogy miért éppen a mentőkkel kezdjük a nagy „hűtési akciót”. Mert hát meleg és ember még nagyon sok helyen van.

Ott vannak mindjárt a kórházak, ahol ráadásul jóval több időt töltenek el a rászorulók, mint a mentőkben... Jó, hogy a betegek egy csomó helyen klimatizálatlan szobákban fekszenek? Dehogy jó. Követeljük, hogy a kormány minden egyes kórtermbe tetessen légkondícionálót! És vajon miért csak arról szólnak a hírek, hogy a BKV hogyan hűti (vagy akarja hűteni) a buszait, a villamosait? Vidéken nincs meleg? Dehogy nincs. Követeljük, hogy a kormányzat az ország összes közlekedési eszközére (buszokra, vonatokra, stb.) szereltessen fel klímát! És miért van az, hogy ebben a dög melegben az ember alig talál olyan hivatalt (város- és községházát, postát, okmányirodát, és így tovább), ahol elfogadható lenne a hőmérséklet. Klímát nekik!

És a legfontosabb... Légkondit a közterületekre is! Mert az mégiscsak tűrhetetlen, hogy megválasztott kéviselőink egy-egy utcai „fellépésükkor” a verejtékezés rémével kénytelenek szembenézni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!