Hírek

2007.07.03. 15:56

Külpolitika: siker vagy alibi?

BAMA

Az elmúlt egy évben a nyitottság, az őszinte szembenézés, a felelősségvállalás és az aktív cselekvés jellemezte a magyar külpolitikát – jelentette ki Kozma József MSZP képviselő tegnapi a sajtótájékoztatón. A parlament külügyi bizottságának szocialista alelnöke elmondta: nemsokára elkészül és mindenki számára hozzáférhetővé válik a külkapcsolati stratégia.

A politikus szerint a a határon túli magyarság iránt felelősséget vállaló magyar diplomáciának is köszönhető, hogy az EU foglalkozik a nemzeti kisebbségekkel. Kozma József Magyarország és Szerbia kapcsolatával példálózva rámutatott: a magyar diplomácia aktivitásának is köszönhető, hogy újra indul a csatlakozási tárgyalás az unió és a balkáni ország között. A képviselő ugyancsak a magyar külpolitika sikerének tulajdonította, hogy Moldova fővárosában, a magyar nagykövetségen schengeni vízumátadó központ működik.

Németh Zsolt fideszes képviselő viszont keményen bírálta a kormányt. Közölte: a kormány alibi külpolitikát folytat. Sajtótájékoztatóján úgy értékelt, hogy ez a fajta diplomácia csak PR-érdekeket szolgál. Az ellenzéki szakpolitikus szerint a kormánynak nincs lényegi álláspontja olyan kérdésekről, mint a koszovói rendezés terve, az amerikai rakétavédelmi rendszer, az észtországi események, vagy az energiaprobléma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!