Hírek

2007.07.19. 16:00

Hőségriadó a konyhában: melegben is eszünk-iszunk

A hőségriadó nem csupán arra vonatkozik, hogy nem szabad a tűző napra merészkednünk, vagy hogy sokat igyunk

Rados

A hőségriadó nem csupán arra vonatkozik, hogy nem szabad a tűző napra merészkednünk, vagy hogy sokat igyunk. Igaz, utóbbi jelentősége hatalmas, de egyvalamiről el szoktunk feledkezni. Arról, hogy az izzadással járó folyadékvesztés mellett rengeteg sót is vesztünk. Márpedig a szervezet só-víz-háztartásának egyensúlya életbevágó.

Verejtékezéssel átlagosan 0,15–0,20 százaléknyi só távozik testünkből. A megfelelő ásványianyag-tartalmú folyadékok ilyenkor nagyon fontosak. Nemcsak a nátriumot, de a káliumot, magnéziumot, kalciumot is pótolni kell. Sok cukrot, koffeint, alkoholt tartalmazó itókákat ne hörpölgessünk. Ezek ugyanis vízhajtó hatásúak, és még szomjasabbak leszünk tőlük. Válasszuk a megbízható ásványvizet!

Ételünk legyen párolt vagy friss zöldség, gyümölcs. Kerüljük a magyarosnak nevezett, fűszeres, nehéz, húsos ételeket. Ez nem a gulyásleves, babgulyás, székelykáposzta, disznópörkölt ideje. A szervezet a zsírosat nem a kánikulai hőségben, hanem a téli hidegben kívánja, amikor tartalékot halmoz fel.

A forró napok favoritja a hűtött görögdinnye, amely a szomjat is oltja, hiszen 85–90 százalékban vízből áll. Főételként belakhatunk különféle salátákból. Könnyű megemészteni őket, és rengeteg bennük a vitamin, az ásványi anyag.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!