Hírek

2007.07.17. 18:27

Hetven euró felett itthon is behajtható a külföldön elkövetett szabálysértési bírság

Magyarországon is behajthatók az Európai Unió más tagállamaiban a magyar állampolgárok által elkövetett szabálysértések 70 eurót meghaladó pénzbüntetései – jelentette be kedden Kincses Ildikó dandártábornok, az ORFK főosztályvezetője. Mint mondta, erre a most életbe lépett szabálysértési jogsegélyről szóló törvény ad lehetőséget.

BAMA

A végrehajtási jogsegély a viszonosság elvén működik. A külföldi hatóság az általa szabálysértési büntetést kiszabó döntését megküldi az ORFK-nak, ahol intézkednek a végrehajtásról. Lényeges, a büntetéseket csak adó módjára lehet behajtani, nincs lehetőség a közérdekű munkára, vagy elzárásra való átváltoztatására. Csak olyan büntetéseket lehet végrehajtani, amelyekben jogerős határozat született, és mindkét állam joga szerint szabálysértés. Elsősorban a közlekedési kihágások ilyenek, valamint a garázdaság, rendzavarás, veszélyes fenyegetés, jogosulatlan vadászat, tiltott kéjelgés, lopással vagy csalással elkövetett tulajdon elleni, környezetvédelmi és lőfegyverrel kapcsolatos szabálysértés. A helyszíni bírságolás során kiszabott pénzbírságokra nem kérhető végrehajtás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!