Hírek

2007.07.22. 18:12

Égett az erdő országszerte

A hőség miatt kisebb-nagyobb tüzek keletkeztek az erdőkben szerte az országban. Valamennyi tűzoltót mozgósítani kellett a lángok megfékezésére.

Vég Márton

Füstölni kezdett az erdő, mert a nagy melegben tüzet fogott az aljnövényzet. Ilyen híreket eddig általában mediterrán országokból lehetett hallani, tegnap azonban a magyar tűzoltókat kellett hasonló esetekhez riasztani. Az már szinte nem is meglepetés, hogy a 40 Celsius-fok körüli hőmérséklettel tegnap is megdőlt a július 22-re vonatkozó napi abszolút melegrekord. Az viszont már minimum döbbenetes, hogy vasárnap az ország valamennyi tűzoltó egységének dolgoznia kellett, hogy megfékezze a lángokat.

A legsúlyosab helyzet talán Budapesten, a XV. kerületben alakult ki, ahol egy városszéli erdő aljnövényzete gyulladt ki 60 hektáron. A szél miatt a lángok átterjedtek a lombkoránára is, így már a környező lakóházakat is veszélyeztette.

Lapzártánkig részben sikerült eloltani a tüzet. A rendőrség útzárat rendelt el és felkészült a lakosság evakuálására, mert a tűz egy benzinkutat és egy gáztelepet is megközelített. Az erdőben élő hajléktalanokat idejében sikerült kimenekíteni. Az oltás során azonban könnyebben megsérült egy tűzoltó, akit a mentők kórházba szállítottak.

Az erdőtűz méretét jól mutatja, hogy a fővárosi tűzoltók – 28 fecskendővel vonultak ki – vidéki kollégáikon kívül a rendőrség segítségét is kérték. Az Országos Rendőr-főkapitányság kölcsön is adta vízágyúit.  
Szintén katasztrófális volt a helyzet a Pest megyei Inárcs közelében, mert az M5-ös autópálya mindkét oldalán lángra kapott egy 20 hektáros fenyveserdő. A füstöt a sztrádára hordta a szél, ezért balesetveszély miatt lezárták az út egy szakaszát. Ugyancsak nagyobb tűzhöz riasztották a lánglovagokat a Bakonyban, ahol Kup mellett kezdett füstölni az erdő. Több fecskendővel sikerült csak lebírkózni a tüzet. Közben a Balaton vízhőmérséklete elérte az eddigi legmagasabb értéket. A Keszthelyi-öbölben kora délután 30 fokos vízben lehetett "felfrissülni".

Árvíz Angliában, jégeső Mexikóban

Vasárnap 22-re emelkedett a hőhullám áldozatinak száma Európában. A szomszédos Romániában és Ausztriában 15, illetve 2 ember halt meg a több napja tartó kánikula miatt, de Bulgáriában is a hőséget teszik felelőssé két ember haláláért. Közben Angliában ítéletidő pusztított pénteken és szombaton, egyhavi mennyiségnek megfelelő eső zúdult a szigetországra. Több mint száz embert katonai helikopterekkel mentettek ki az árvízből, kétezer ember rögtönzött menedékhelyeken töltötte az éjszakát. London közelében 300 ház víz alá került, a Heathrow repülőtéren pedig számos járatot törölni kellett. Mexikóban ugyanakkor golflabda méretű jégdarabok záporoztak egy városra, amelyre ember emlékezet óta nem volt példa a közép-amerikai országban. Kínában árvizek pusztítanak, gátszakadás veszélye miatt egymillió embert kitelepítettek.

Feketehétvége a tavaknál

A figyelmeztetések ellenére ezen a hétvégén is számos tragédia történt fürdőzés közben. Egy szerencsétlenül járt férfi egy Győr környéki bányatóba fulladt bele, mert alkohol fogyasztása után ugrott fejest a tóba. Szintén ittas állapota miatt lelte halálát egy 48 éves férfi a környei horgásztóban, aki a szemtanúk szerint fürdés közben hirtelen merült el a vízben. Balatonboglár strandjánál pedig a fürdőzők egy holttestet találtak a vízben vasárnap hajnalban. A 47 éves villányi férfiről egyelőre nem tudni, mikor indult fürödni, mert eltűnését nem jelentette senki. A Tihany közelében szombaton elmerült 28 éves baracskai fiatalembert még mindig keresi a rendőrség a Balatonban.Vasárnap kitört a szélvihar, Szabadiban egy 15 éves fiút eltűnt a vízben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!