Hírek

2007.06.04. 18:39

Új kapitány: máris botrány?

Nyilvánosságra hozza belső korrupciós listáját a VPOP: a szervezet ezzel kívánja igazolni, nincsenek ilyen ügyei. Az élettársát jutalmazó Bencze Józsefet az ellenzék tiltakozása ellenére beiktatták.

Tibay Gábor–Vég Márton

Határozott, egyértelmű, erkölcsi-szakmai normák érvényesítését várja az új országos rendőr-főkapitánytól Gyurcsány Ferenc – a miniszterelnök erről tegnap Bencze József beiktatásán beszélt. A kormányfő azt is hozzátette: Bencze feladata, hogy megőrizze megerősítse „a rendőrség 35 ezres állományának túlnyomó többsége  által is vallott és gyakorolt hivatástudatot, tisztességes elkötelezettséget, teremtsen normát az elv- és jogszerűségnek”. Bencze, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának (VPOP) korábbi rendészeti főigazgatója Bene Lászlót váltotta a poszton – a korábbi főrendőrnek Gergényi Péter budapesti parancsnokkal együtt az elmúlt hetek rendőrségi botrányai miatt kellett távoznia.

De hogy Bencze se kezdje botrány nélkül, kiderült: még VPOP-vezető korában több alkalommal részesítette pénzjutalomban saját barátnőjét. Az index.hu internetes portál hétvégén arról írt: Bencze 2005 decemberében és 2006-ban két alkalommal adott pénzjutalmat a beosztottjaként dolgozó Gy. Kitty századosnak.

Bencze az internetes lapnak azt mondta, miután kapcsolatuk szorossá vált, közölte kedvesével, hogy nem dolgozhat tovább a VPOP-nél. A jutalmazásokról pedig azt közölte: nem talál azokban kivetnivalót, mivel akkor még nem voltak élettársi viszonyban, továbbá nem rendkívüli eseményekről, hanem évi rendes jutalmakról volt szó (amiről egyébként a pénzügyminiszternek is tudomása volt). A fentieknek némileg ellentmond, hogy a pár közös gyermeke most fél éves, így a tavalyi pénzjutalmak idején kapcsolatuk már minden bizonnyal szorosnak volt minősíthető.

Már csak a budapesti főkapitány széke üres

Letette a miniszteri esküjét Takács Albert hétfőn a Parlamentben. Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium új vezetője közölte: nem tervez azonnali személycseréket a minisztériumban, de megfontolandónak tartja rendészeti államtitkári poszt esetleges létrehozását. A budapesti rendőrfőkapitány személyével kapcsolatban közölte: nincs mód az időhúzásra, így a lehető leghamarabb megnevezi jelöltjét. Az új tárcavezető Bencze József új rendőrfőkapitánynak azt adta feladatul, hogy a rendőrséget határozottan, keményen, de egyúttal emberségesen vezesse. A rendőri „hatalmat nem csak alkalmazni kell, hanem minden pillanatban uralom alatt kell tartani” – tette hozzá az új főrendőr beiktatásán.

A Fidesz és a KDNP politikusai arra kérték a kormányfőt, ne nevezzék ki Benczét. Lázár János (Fidesz) hangsúlyozta: arra kérik a miniszterelnököt, találjon olyan embert, aki képes helyreállítani a rendőrségbe vetett közbizalmat és nem újabb botrányokat generál. Az Országgyűlés rendészeti bizottságának elnöke azt mondta: az új rendőrkapitány kinevezésével a kormány és annak feje egyaránt alkalmatlanságukat bizonyítják.

Gyurcsány Ferenc a beiktatási állománygyűlésen ugyanakkor megvédte a rendőri vezetőt: azt mondta, az új főkapitányt „kisszerű és pitiáner” támadás érte. Maga Bencze József hatékony, szervezettebb és modern rendőrség megteremtését tűzte ki célul, jelezve: azonnali, „zéró tolernacián” alapuló intézkedések kellenek a rendőri jogsértések visszaszorítására.

Kőszegi Márk, a Pénzügyminisztérium helyettes szóvivője lapunk ismételt kérdésére nem tudta megmondani, kit szán Veres János pénzügyminiszter Bencze helyére. Ami pedig a korrupciót illeti: Sipos Jenő, a VPOP szóvivője lapunkat úgy tájékoztatta, a szervezet ma hozza nyilvánosságra belső listáját, mellyel éppen hogy a korrupciós ügyek csekély számát igyekeznek igazolni.

Ezek is érdekelhetik