Hírek

2007.06.01. 16:34

Pedagógusok: nincs ok ünneplésre

É. S.

Egymilliárd forintot különítettek el pályázati forrásként a kiemelkedő pedagógusi munka díjazására, törvényi szinten válik kötelezővé, hogy a pedagógusbéreket a teljesítmények alapján differenciálják – jelentette ki tegnap Hiller István.

Az oktatási és kulturális miniszter az egész ország köszönetét tolmácsolta a tanároknak és a tanítóknak a pedagógusnapon. Hiller a pedagógustúlképzés és gyermekek számának csökkenése halaszthatatlan beavatkozásokat követelt. A miniszter szerint a meghozott intézkedések szükségesek voltak, melyek stabilabbá és vonzóbbá teszik a pedagógus-pályát, hasonló jellegűekre azonban már nem kell számítani.

„Nincs ok ünneplésre a pedagógusnapon” – hangoztatta tegnap a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke. Kerpen Gábor szerint a mostani finanszírozási rend intézménybezárásokhoz, összevonásokhoz vezet, a kormány több tízmilliárdot vont ki a közoktatásból. A kötelező óraszám emelésével lehetővé válik tízezer pedagógus elbocsátása másfél éven belül. „A közoktatás-politikának, az esélyegyenlőség megteremtése lenne a feladata, ezzel szemben a finanszírozás rendje miatt a sajátos nevelési igényű gyermekek esetén is megszűnik a kis létszámú osztály, a csoportbontás, s halálra ítélik a kistelepülési iskolákat” – hangoztatta a PDSZ elnöke.

Ezek is érdekelhetik