Hírek

2007.06.20. 17:44

Nincs felvétel a kórházakban kudarc a mobilitás programja

Bánky Bea

Mindössze négy orvos gondolta úgy, hogy a kórházátalakítás következtében állásukat elvesztő orvosoknak szánt kormányzati mobilitásprogram segít abban, hogy az ország más városában kezdjenek praktizálni - mondta kedden Kovács Attila, a szaktárca államtitkára a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központjának konferenciáján.

„Nagyon sok intézményben még nem kezdték meg az átalakulást, így a létszámleépítést sem” - adott magyarázatot tegnap az egészségügyi miniszter arra, miért lehet egy kezünkön megszámolni, hányan pályáztak a félmilliárd forintos állami támogatásra. Valószínűleg őszre eszkalálódnak az elbocsátások, ezért a lehetőséget októberig „kitolják”. Horváth Ágnes elmondta: eddig 700 egészségügyi szakdolgozó érdeklődött a hónap elején indított mobilitásprogramról.

Lapunk kérdésére, miszerint hozzávetőlegesen hány szakorvos, ápoló kapta már meg felmondólevelét, Horváth Ágnes azt válaszolta, éppen most tájékozódnak erről. A tárcavezető először a budapesti Bajcsy-Zsilinszky Kórházba látogatott személyes „nagyvizitre”, és más gyógyintézetek vezetőivel is tárgyal majd arról, hogyan halad a szerkezeti átrendeződés. Mikola István, a Fidesz szakpolitikusa megjegyezte: helyesli, hogy a miniszter személyesen tájékozódik az ország  kórházaiban, így "szembesül majd a valósággal".

A szaktárca becslése szerint hónapokon belül 1500 orvosnak és mintegy 6000 szakdolgozónak kell új munkahelyet keresnie, miközben felmérések szerint 2500 orvos hiányzik a kórházakból.

„Az OEP-finanszírozott teljesítmények korlátozása miatt a több tíz-, sőt százmilliós adósságságot görgető intézményekben munkaerővel spórolnak” - írja a Világgazdaság. A szakorvoshiányt már csak azért sem előnyös nagydobra verni, mert a kórházak attól félnek, ÁNTSZ-engedélyüket bevonhatják, ha nem tudnak megfelelni a minimális orvosszámot előíró szabályoknak.

Ezek is érdekelhetik