Hírek

2007.06.02. 07:30

Minden gagyi, ami kínai?

A kínai termékekre a közvélekedés az olcsó és gagyi jelzőket ragasztotta, miközben a nagy nyugati márkák jó részét is ott gyártják. Hazánk ennek az országnak és termékeinek az európai bázisa szeretne lenni.

Németh Márk

A kínai termékekre a közvélekedés az olcsó és gagyi jelzőket ragasztotta, miközben a nagy nyugati márkák jó részét is ott gyártják. Hazánk ennek az országnak és termékeinek az európai bázisa szeretne lenni.

Made in China. Ezt a feliratot látva egy termék címkéjén, hajlamos az ember kapásból az alcsony ár és a silány minőség kombinációjára asszociálni.

A közbeszédben is széles körben elterjedt a "gagyi kínai" kifejezés, ami a Távol-Keletről érkező áruk gyűjtő fogalmává vált. A nemzetközi média is nap mint nap ad hírt kínai termékek minőségével kapcsolatos botrányokról. Az amerikai hatóságok a napokban számoltak be arról, hogy minden Kínából származó fogkrémszállítmányt megvizsgálnak, mert felmerült a gyanú, hogy azok mérgező vegyületeket tartalmaznak. Az országban az év elején több kutya és macska is elpusztult, amiért kínai eledelt fogyasztottak. Kínában több tucat ember vesztette életét, mert silány minőségű vagy hamis gyógyszert szedtek be, tavalyelőtt pedig tizenhárom csecsemő halt meg, mert értéktelen tejport fogyasztott. Hazánkban is gyakran lehet hallani balesetveszélyes kínai gyártmányú gyermekjátékokról. 

Az extrém példák jól jelzik a „gagyi kínai” jelenség aktualitását, ami egy fiatal kínai fotóművészt, Csi Penget is megihletett. A mai napon nyílik sajátos kiállítása a budapesti Ludwig Múzeumban, amellyel az európai országokban lévő kínai piacokat elárasztó silány árukkal szemben fejezi ki ellenérzéseit.

De vajon tényleg a silány minőség szinonimája Kína, minden gagyi, ami onnan származik? Erre cáfolnak rá a nagy nyugati márkák tulajdonosai, akik számos esetben az ázsiai országban gyártatják termékeiket. Igaz, hogy a legtöbb kínai nagyvállalat a jó minőségű árucikkek „tartalékos változatát” is elkészíti, nem ritkán lekoppintva az eredetit. Ahol pedig van piaca a silányabb áruknak, oda azt szállítják. Mivel a kínai gazdaság az egész világot elárasztja a termékeivel, így a rossz minőségűből is több származik a Sárga folyó országából.

Általánosan elterjedt tévhit ennek ellenére, hogy hazánkba Kínából csak a „gagyi” minőségű áruk érkeznek. Ehhez képest a kínai import mindössze egyhetedét teszik ki az olcsó könnyűipari termékek, a 3,5 milliárd dolláros behozatal maradandó része főképp technológiai jellegű áruból áll össze. Kathi Attila, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség szóvivője szerint nem lehet általánosságban kijelenteni, hogy rosszabb, vagy jobb minőségűek a hazánkban található kínai termékek a többi ország gyártóiénál. Azt azonban hozzátette, hogy a veszélyessé nyilvánított áruk – főképp játékok és elektronikai eszközök – listáján előkelő helyen végeztek a távol-keleti gyártók. A szóvivó szerint a kínai termékek alacsony árszínvonala miatt hajlamosak az emberek az alacsonyabb minőséget feltételezni.

Magyarország lehet a kínai cégek főhadiszállása?

Kétezer kínai cég kívánja megvetni a lábát Budapesten. Már folyik az előkészítése annak, hogy – Dubai után a világon másodikként – a magyar fővárosban hozzák létre a China Brand Trade Centert. A már jól ismert kínai termékek mellett ezúttal az igazi nagy tőke vetné meg a lábát Budapesten. Az egyre növekvő gazdaságú Kína Magyarországot tekintené olyan logisztikai központnak, ahonnan megközelítheti a majd ötszázmilliós európai piacot. Az együttműködést vetítik előre Vu Pang-kuo kínai parlamenti elnök múlt heti budapesti tárgyalásai. Az elképzelések szerint a kereskedelmi központban a legnagyobb ezer kínai cég is képviseltetné magát. Kóka János gazdasági miniszter stratégiai partnernek nevezte az ázsiai államot. „Magyarország Kína európai uniós kapuja szeretne lenni” – hangsúlyozta.

Ezek is érdekelhetik