Hírek

2007.06.06. 17:27

Kulcskérdés: utasíthatja-e az OVB-t az Alkotmánybíróság?

F. K.

A jelek szerint nem szállt inába az Országos Választási Bizottság (OVB) bátorsága az Alkotmánybíróság (AB) keddi döntésétől, miszerint kiírható a vizitdíjra, a kórházi napidíjra, és a képzési hozzájárulásra vonatkozó kérdésekben a népszavazás.

Hiába bírálta felül a taláros testület az OVB sokat vitatott elutasító határozatát, azt a testület nem érzi magára nézve kötelező érvényűnek. Legalábbis erre utal az OVB alelnökének, Halmai Gábornak az Este című műsorban tett kijelentése, miszerint sem az Alkotmány, sem más jogszabály nem hatalmazza fel az AB-t, hogy „utasítsa” őket, mint ahogy ez az AB elnöke által tartott sajtótájékoztatón elhangzott.

Halmai rámutatott: az AB-határozat szövege nem fogalmaz olyan sarkosan, mint ahogy azt Bihari Mihály elnök tette a sajtótájékoztatón. A határozatban ugyanis arról van szó, hogy az OVB minden, az Alkotmány és a népszavazási törvény előírásainak megfelelő kérdést köteles hitelesíteni.

„Az Alkotmány azt mondja” – mondta Halmai – „hogy nem tartható népszavazás a költségvetés tárgykörében. Ezt az AB úgy értékelte, hogy csak a költségvetési kiadásokról nem lehet népszavazással dönteni.
„Az OVB ugyanolyan jogalkalmazó, mint az AB” – érvelt Halmai. Felhívta rá a figyelmet: ezzel nem azt akarja mondani, hogy nem fogják hitelesíteni a kérdéseket, ez azonban a tíz tag szavazatain múlik. Az a feladatunk, hogy a törvények és az Alkotmány értelmezésével eldöntsük, valamely kérdés hitelesíthető-e".

A Fidesz közben már a népszavazásra készül. Mint azt Pokorni Zoltán, a párt alelnöke kijelentette, a korábban már hitelesített három kérdéssel egyidőben, 2008 tavaszán szeretnék népszavazásra bocsátani a most átengedett három kérdést is.

Ezek is érdekelhetik