Hírek

2007.06.07. 15:25

Hidegháború, vagy világbéke?

Nagy várakozás előzte meg az Egyesült Államok és Oroszország államfőinek találkozóját, a két elnök megbeszéléseiről azonban csak általánosságok szivárogtak ki. Angela Merkel ellenben döntő győzelmet aratott a klímacsatában

Farkas Károly

„Nem vagyunk ellenségek – országaink nem fenyegetik egymást” – hangoztatta mind George Bush amerikai, mind Vlagymir Putyin orosz elnök. A világ két leghatalmasabb embere már a szerda esti munkavacsora közben találkozott, ahol érintették az összes utóbbi időben felmerült problémát. „Részletekbe azonban nem bocsátkoztak” – jelentette ki a Die Welt német lapnak a Kreml egyik magas rangú tisztviselője. A „részletekre” a két államférfi csütörtök délutáni találkozóján került sor.

Probléma pedig van bőven, ami a két ország kapcsolatát terheli: a nagy nyilvánosságot kapott rakétavédelmi pajzs mellett fontos külpolitikai kérdések is terítékre kerültek. Európát illetően az Északi Áramlat, azaz a Balti tenger alatt húzódó kőolajvezeték és természetesen Koszovó ügye szerepelt a napirenden, a már-már hagyományosnak számító iráni atomprogramm és közel-keleti konfliktus mellett.

A rakétapajzssal kapcsolatban Bush elnök ismét kifejtette, hogy a védelmi rendszer – természetesen – nem Oroszország ellen irányul, hanem Csehországban és Lengyelországban telepített elemei Észak-Koreától védik meg az Egyesült Államokat és szövetségeseit. Putyin elnök ellenben

Varrógépekkel globalizáció ellen

Tiltakozó táblákkal, felvilágosító prospektusokkal és varrógépekkel demonstráltak a Globalance csoport tagjai egy igazságosabb kereskedelem érdekében csütörtökön délben a Vörösmarty téren. A tüntetést nem véletlenül időzítették erre a napra, a németországi G8 csúcstalálkozó idejéhez. A szervezők a fair trade, azaz igazságos kereskedelem hívei, akik elítélik a gyerekmunkát, az éhbérért dolgoztatott milliók alkalmazását és az ebből fakadó hihetetlenül magas profitok bezsebelését. A Globalance csoport szerint a G8-államok nem tesznek semmit egy méltányosabb kereskedelmi szabályozásért, és ezzel tovább mélyítik a szakadékot a különböző országok fejlettségi szintje és a jövedelmek között.

azt a fenntartását hangoztatta, hogy a rendszer alapvetően megbolygatja a kialakult viszonylagos erőegyensúlyt Európában. Konkrét fenyegetőzés most nem hangzott el, mint a csúcstalálkozót megelőzően, mikor a Kreml már egy új hidegháború kitöréséről fantáziált és atomrakétáinak az európai nagyvárosokra történő (vissza) irányításával próbált meg nyomást gyakorolni. Putyin elnök most kijelentette: csak elméleti síkon képzelhető el bármilyen fegyveres konfliktus a két atomhatalom között.

A két elnök csütörtök délelőtt mosolyogva pózolt a G8 elnöki posztját betöltő Angela Merkel német kancellár két oldalán a délelőtti kerekasztal beszélgetéseken. A kereszténydemokrata kancellár valóságos sármoffenzívát indított, hogy az Egyesült Államokat, Oroszországot és Kínát is rábírja: csatlakozzanak a globális felmelegedés mérséklésére irányuló tervhez, amely szerint 2050-ig minden aláírónak 50 százalékkal kellene csökkenteni a kibocsátott üvegházgázok mennyiségét. Merkel csütörtök délután átütő sikert aratott: a Deutsche Presse közlése szerint a G8 államok megállapodtak a a szén-dioxid kibocsátás csökkentésében.

Tengeri csata a rendőrség és a Greenpeace között

Csütörötökön a délelőtti órákban a Balti-tenger irányából a Greenpeace környezetvédelmi szervezet aktivistái öt gumicsónakkal kísérletek meg behatolni a nyilvánosság elől teljesen elzárt Heiligendamm város közelébe. A német haditengerészet három hajója azonnal közbeavatkozott és mintegy félórás fogócskázás után – miközben legázolták az egyik gumicsónakot – kiszorították az illetéktelen behatolókat. A legázolt gumicsónak azonnal elsüllyedt, a benne ülő három Greenpeace aktivista könnyebben megsérült. Közben a szárazföldön folytatódott a globalizáció-ellenes civil tüntetők blokádja, akik szerdán többször is megostromolták a csúcstalálkozó helyszínét védő rendőrségi barikádot.

Ezek is érdekelhetik