Hírek

2007.06.21. 16:57

A fék szerepében a vasasok

Cs. Á.

A gyorsan megtérülő befektetéseket hajszoló nemzetközi pénzügyi körök jelentik a legnagyobb veszélyt Európában a munkavállalók biztonsága szempontjából, állítják szakszervezeti szakértők.

A Békéscsabán e témában is előadást tartó Peter Scherrer, az Európai Fémipari Szakszervezeti Szövetség (EMF) főtitkára lapunk érdeklődésére elmondta: az erős k+f, vagyis kutató-fejlesztő bázissal rendelkező vállalatok dolgozói jobban állják a kihívásokat. — Nyugat-Európában már beindult a folyamat, a General Motors Szentpétervárra menekíti gyártási egységeit. Mi itt legfeljebb a fék szerepét játszhatjuk, elérve azt, hogy a termelés kihelyezése minél drágább legyen számukra. Ugyanakkor bizonyos dolgokat el kell fogadnunk, így ésszerű kompromisszumként értékelhetjük a termelés mértékének a csökkentését — hangsúlyozta Peter Scherrer.

A szakszervezeti vezető kifejtette, Magyarországon ez a probléma még nem jelentkezett — talán az Audi szerencsés véget ért esetét leszámítva —, de nincs meggyőződve arról, hogy négy-öt év múlva nem kell nekünk is hasonló esetekkel megbirkóznunk.

Ezek is érdekelhetik