Hírek

2007.04.30. 06:00

Vegyek ügyvédet, vagy ne vegyek?

Olvasónknak jogi ügye van: egy hagyatéki tárgyalásra idézték be mint örököst. Tart azonban tőle, hogy a rokonok megtámadják a végrendeletet. Fogadjon ügyvédet, avagy ne?

BAMA

Az ügyvédi megbízás mindig az ügyfél egyéni igényei, kívánalmai alapján születik. Ezt a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában mondták el. Azon túl, hogy ennek a megállapodásnak jogi-szakmai tartalma van, fontos a bizalmi viszony is. Csakis olyan szakemberre bízzuk tehát ügyünk intézését, akitől sikert remélünk. Azaz akinek szakértelmével tisztában vagyunk.

Adódnak olyan jogi helyzetek, amikor kötelező ügyvédet fogadnunk. Ilyen például egy ingatlanra vonatkozó adásvételi szerződés. Ezt az ügyvédnek ellenjegyeznie kell. A másik eset az, amikor olyan kusza ügybe keveredünk, amelyet mi magunk már nem tudunk átlátni, így egyedül megoldani. Sok példa van rá, hogy a késlekedés hiánya nagyobb bajhoz vezethet. A jogeset jócskán továbbgyűrűzött, és már nem, vagy igen nehezen fordítható vissza az ügyfél javára. Ha ilyenkor szaladunk ügyvédhez, ő mintegy tűzoltást vállal, hogy elhárítsa a még nagyobb károkat. (Megszületett például az elsőfokú ítélet.)

Büntetőügyekben különösen jó résen lenni, hiszen nem mindegy, hogy a gyanúsított milyen tartalmú vallomást tesz. Ilyenkor igencsak elkél az ügyvéd segítsége, hiába gondoljuk, hogy az igazság úgyis a mi oldalunkon áll. Az ítéletek alapja mindig a jogrend. Jó, ha van ügyvédünk, amikor például egy polgári perben megtámadnak minket. Vagy mi tesszük ezt, mert úgy érezzük, becsaptak bennünket. Összefoglalva: senki nem jár rosszul, aki jogi segítséget kér ügyes-bajos dolgaihoz. Az ügyvédi munka ára egyrészt megállapodás, másrészt bizonyos Jogi kamarai elvek függvénye.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!